Kvóty na domácí potraviny? Nechte si zajít chuť, zní z EU

20.07.2020 14:45

V Evropské komisi se začali zabývat povinným podílem českých potravin na pultech obchodních řetězců v ČR. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala referenti Evropské komise informovali Česko, že návrh je v rozporu s jednotným evropským trhem. Změnu zákona navrhly dvě desítky poslanců, mimo jiné v agendě pokračuje i SPD Tomia Okamury. Píše o tom server Echo24.cz.

Kvóty na domácí potraviny? Nechte si zajít chuť, zní z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

Poslanci se snažili změnu zákona protlačit Sněmovnou, ale závěrečným sněmovním čtením neprošla. Nyní je na stole poslanců sněmovního zemědělského výboru. SPD například navrhuje, aby místo 85 procent českých potravin bylo na pultech českých obchodů 73 procent potravin českého původu.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí

Proti návrhu se vyslovil například europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Zákon byl od začátku úplný nesmysl,“ poznamenal s tím, že přeci není možné, aby se v době volného trhu omezovalo, z jaké země k nám jdou potraviny. „Ať si každý koupí to, co mu vyhovuje,“ pravil Peksa. Referenti Evropské komise se domnívají, že návrh, jenž Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR neprošel (obchodní řetězce by musely nabízet od příštího roku aspoň 55 procent českých potravin), je v rozporu s evropskými normami ohledně jednotného trhu.

Podle Doležala se nyní na politické scéně mimo jiné pracuje na tom, aby se do zákona o zadávání veřejných zakázek dostalo ustanovení o tom, aby veřejné instituce musely část nákupů mít z lokálních surovin. Dodal, že nejde o přesná čísla, ale o to, aby byl zaznamenán signál vůči obchodním řetězcům a ke státní správě. Cílem je, aby se na českých pultech objevovalo více českých potravin. Odpůrci však oponují, že podíl českých potravin se bude těžce zjišťovat a může to vést k nedostatku některého zboží a ke zdražení jídla. 

Mezi zastánci návrhu je například poslanec Zdeněk Podal (SPD). Ten tvrdí, že jde o snahu pomoci českým zemědělcům. „Těm Evropská komise nepomůže," poznamenal Podal. Zároveň také uvedl, že očekává chmurnou budoucnost spojenou s pandemií a s hospodářskou krizí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…