Kvůli Babišovým výhradám k šéfovi GIBS se sejde vedení Bezpečnostní rady státu

08.03.2018 6:05

Kvůli nespokojenosti premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem se dnes brzy ráno na úřadu vlády sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu (BRS). Inspekce minulý týden uvedla, že Babiš Murína v únoru dvakrát vyzval, aby se vzdal funkce, píše ČTK.

Kvůli Babišovým výhradám k šéfovi GIBS se sejde vedení Bezpečnostní rady státu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Babiš při sněmovních interpelacích řekl, že Murínovo odvolání nenavrhoval. Má k němu však výhrady a pochyby má i o hospodaření instituce.

Ředitele GIBS lze odvolat, pokud je obviněn z trestného činu nebo po uplynutí pětiletého funkčního období. GIBS funguje od roku 2012 a Murín je druhým ředitelem. GIBS vede od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

Babiš minulou středu novinářům řekl, že v Murína nemá důvěru. Zdůvodnil to dokumenty z olomouckého vrchního státního zastupitelství, které nemůže zveřejnit. Tvrdí, že z nich vyplývají Murínova pochybení, jež měla být potrestána kázeňsky. Murína dnes vyslechne také sněmovní bezpečnostní výbor. Poslanci ODS v úterý uvedli, že jim Murín potvrdil nátlak ze strany Babiše, který měl směřovat k jeho odstoupení.

Členy předsednictva rady jsou premiér a ministři zahraničí, obrany, vnitra a spravedlnosti. Předsednictvo má podle statutu rady zejména probírat aktuální bezpečnostní situaci ve světě i ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…