Kvůli Rathovi by nám EU mohla přestat dávat peníze, tvrdí Chalupa

19.05.2012 18:14

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa byl v sobotu hostem pořadu Pressklub na Frekvenci 1. Hovořil o dopadu kauzy Davida Ratha na čerpání evropských peněz, ale také o novém zákoně o Národním parku Šumava.

Kvůli Rathovi by nám EU mohla přestat dávat peníze, tvrdí Chalupa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

„Jako člověk, který spravuje evropské fondy, to sleduji s obavami,“ řekl k Rathovi Chalupa. Podle něj může Rathova kauza ohrozit projekty čerpání evropských peněz, operační programy by dokonce mohly být zastaveny. „V tomto ohledu je EU velkým suverénem a my ji budeme muset přesvědčit,“ myslí si.

Dárky v krabici ministr otvírá hned

Kauza ho ale trápí i v lidském ohledu. „Hodně to ztěžuje situaci, kdy se politik snaží vysvětlovat, že politika je práce normální jako každá jiná. Tohle je nenormální,“ popsal. Chalupa také prohlásil, že pokud dostane dárek v krabici, hned ho otevře, jelikož jde o výraz úcty k tomu, kdo mu jej daroval.

Ministerstvo životního prostředí chystá nový projekt ve stylu Zelená úsporám. Rozhodně ale nebude tak benevolentní jako předchozí. „Měla by to ale být podpora, která bude stále příjemná pro lidi,“ upozornil Chalupa. „My počítáme, že ten program bude trvat zhruba sedm let,“ objasnil. Měl by stát zhruba 30 až 35 miliard.

SLEDUJEME téma Rathovo zadržení

V přípravě je také zákon o Národním parku Šumava. „Problém je, že dnes žádný zákon není,“ vysvětlil Chalupa. Podle něj kvůli tomu mohou ministři a ředitelé parků realizovat své představy bez ohledu na ostatní názory. „Ta pravidla jsou zkrátka nejasná. Podstata toho zákona je v tom, že je určí,“ prohlásil. Nyní už nebude někdo něco rozhodovat sám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…