Kvůli dvěma tisícovkám exekutor prodá dlužníkův dům. Není tohle „fejk“?

21.08.2020 20:26

Po internetu koluje kopie usnesení o dražbě domu, o který má dlužník v září údajně přijít kvůli částce ve výši 1800 korun. Na exekutora lidé spustili sprosté spílání: „Hnus, hajzlárna, zlodějna“. Zjišťovali jsme okolnosti přímo u něj i na Exekutorské komoře. Dost jsme se dozvěděli.

Kvůli dvěma tisícovkám exekutor prodá dlužníkův dům. Není tohle „fejk“?
Foto: pixabay.com
Popisek: Aukce - ilustrační obrázek

Zlodějna nebo spravedlnost?

Naskenované usnesení informuje o veřejné dražbě domu, která proběhne 17. září na základě nařízené exekuce pro dluh vůči Kooperativa pojišťovně ve výši 1800 korun s příslušenstvím.

Dokument zdvihl žluč například dlužníkům, kteří si radí a sdílejí zkušenosti na stránce České asociace povinných.  „Pro 1800 prodává barák za mega? Zlodějna největšího kalibru,“ zněl první komentář. Řidič František Lukeš jím očividně ovlivnil všechny další.

Lidé se dohadují, zda se tohle v současné době skutečně ještě smí. „Nesmí, ale koho to zajímá,“ zní jedna ze skeptických reakcí. „Máte pravdu, ale dražba bývá rychlejší než soudy. Barák je fuč! To není nic nového,“  sdělila svou špatnou zkušenost a mínění o ‚bezpáteřních vydřiduších‘ Kamila Matysová.

Některým se to nezdálo. Spekulovali, zda se taková dražba dá napadnout či odložit. Aktivní přispěvatel Pavel Svozil upozornil, že jistina by musela být minimálně 30 tisíc, novelizací podle Lex Covid pak dokonce 100 tisíc. „Takovýto postup je zcela nezákonný,“ uvedl. Podle Tomáše Kadora, pokud by toto byla jediná exekuce, dražba započne, ale nedokončí se. Když se ale podle jeho slov nabalí třeba pět exekucí v součtu za několik statisíců, tak je taková dražba v pořádku. Kdo ze sympatizantů České asociace povinných má pravdu?

Pozor na mýty

Dali jsme prostor přímo šumperskému exekutorovi, na jehož bedra padají všechny ony kritické nadávky. Ten se nám do uzávěrky článku bohužel neozval.

Oslovili jsme také přímo Exekutorskou komorou.

„Není pravdou, že dlužníkovi bude prodáván dům se zahradou kvůli částce 1800 Kč, ale je to kvůli částce přesahující 3 000 000 Kč,“ odpověděla ParlamentnímListům.cz Lenka Desatová z Exekutorské komory. Tedy – proti povinnému Leošovi M. je, jak plyne z veřejných zdrojů, vedeno více než deset exekucí v celkové výši přesahující 3 miliony korun.

Čtyřiapadesátiletý dlužník Leoš Mužík přijde kvůli svým dluhům o dům v Rožďalovicích v okrese Nymburk.

Procesní postup je takový

Přesto působí nezvykle, proč je na vývěsce umístěn prioritně záznam o chystaném zářijovém prodeji nemovitosti kvůli této jedné exekuci. I na to je prý vysvětlení. „To, že dražba je prováděna u v pořadí nejstarší exekuce, která je shodou okolností vedena pro nižší částku, je pouze procesní důsledek toho, že první exekuce byla zahájena již před osmi lety. Rozhodující je nicméně celková výše dluhů,“ objasnila Lenka Desatová.

Pokud by se nemovitost vydražila jen za svou cenu, udanou v usnesení o dražbě, dlužníka to neoddluží. Výsledná cena dražených nemovitostí s příslušenstvím totiž činí částku „pouze“ 1,14 milionu korun.

„Soudní exekutoři prodávají nemovité věci pro zcela bagatelní dluhy, je častým mýtem, který je velmi často cíleně používán při poukazu na domnělé chyby exekutorů. Je třeba vědět, že z výtěžku prodeje nemovité věci není uspokojován pouze věřitel z vedené exekuce, ale také ostatní přihlášení věřitelé,“ upozornila Desatová v souvislosti s tímto případem.

Nezapomeňte na „lex covid“ a klidně šmírujte v databázi

Dodejme, že do přijetí novely takzvaného „lex covid“ byla nejnižší částka, pro niž bylo možno nemovitost prodat, 30 tisíc korun. Od Lex Covid je to 100 tisíc korun. Kvůli částce 1800 korun to tedy opravdu možné není.

Přestože je situace s exekucemi v České republice dlouhodobě neúnosná a nejsou výjimkou nezákonné exekuce, ne vždy je na místě litovat dlužníka a spadnout do osidel předsudků. Tento případ je toho ukázkou. Více o zkušenostech s exekucemi čtěte například zde:

Detaily o exekucích ostatních osob si může ověřit kdokoli. Slouží k tomu Centrální evidence exekucí. Každý v ní může zjistit, zda byla na konkrétní osobu či subjekt nařízena exekuce, který soudní exekutor jí byl pověřen, jak vysoká částka se vymáhá, i to, zda byla například exekuce odložena nebo zastavena. Takový výpis lze získat na webu www.ceecr.cz, osobně v sídle Exekutorské komory v Praze a Brně nebo na pobočkách české pošty s CzechPointem.

Informace jsou zpoplatněny. Základní cena elektronického náhledu přes webové rozhraní Ceecr.cz je 60 korun.

Centrální evidence exekucí však neobsahuje údaje o exekucích (výkonech rozhodnutí) vedených soudy, orgány státní správy a samosprávy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami podle jiných předpisů než podle exekučního řádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…