Kvůli odvolání Staňka se sejdou Zeman s Babišem a Hamáčkem

04.07.2019 6:24

Na zámku v Lánech by se dnes měli na několikrát odloženém jednání sejít premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš má v úmyslu pokusit se přesvědčit Zemana, aby po více než měsíci vyhověl jeho návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Zprávu přinesla ČTK.

Kvůli odvolání Staňka se sejdou Zeman s Babišem a Hamáčkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Sociální demokracie výměnou ministra podmiňuje pokračování ve vládě.

Situace kolem Staňka se vyhrotila minulý týden v neděli, kdy vypršel termín, do kterého ČSSD požadovala dořešení výměny Staňka za místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Zeman přitom nenaznačuje, že se Staňka chystá odvolat, naopak avizoval, že se pokusí ministra usmířit se šéfem ČSSD Hamáčkem. Babiš mluví o blíže neurčeném kompromisu, kterého by chtěl v Lánech dosáhnout.

Hamáček mluvil minulý týden v souvislosti s počínáním prezidenta o tom, že Česko je na hraně ústavní krize. Na páteční schůzce se s Babišem dohodli na tom, že ČSSD počká na výsledek dalšího jednání premiéra s prezidentem. Hrad poté oznámil, že v úterý přijme v Lánech Babiše i Hamáčka.

V úterý se však schůzka neuskutečnila, i když se její začátek posunul o tři hodiny na 20:00. Babiš se zdržel na summitu Evropské rady v Bruselu a Hrad na jeho žádost schůzku posunul na dnešek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …