Kvůli výrokům proti islámskému náboženství míří Konvička k soudu

08.04.2016 11:32

Státní zástupce obžaloval předsedu Bloku proti islámu Martina Konvičku. Viní jej z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Konvička se podle žalobce přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dopustil svými výroky na internetu. Konvičkovi za to hrozí až tříleté vězení. ČTK to dnes řekl českobudějovický státní zástupce Josef Richtr.

Kvůli výrokům proti islámskému náboženství míří Konvička k soudu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda BPI Martin Konvička

„Mám za to, že svým jednáním veřejně podněcoval k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině a náboženství. V tomto případě konkrétně tedy vůči náboženství islámskému, respektive k těm, kteří toto náboženství vyznávají,“ uvedl Richtr. Dodal, že obžaloba se týká několika konkrétních výroků, které Konvička prezentoval na internetu. V jednom z nich stojí: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás, muslimové, nameleme do masokostní moučky.“ V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: „Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“

Případ bude řešit českobudějovický okresní soud. V případě prokázání viny Konvička nemusí skončit ve vězení, Richtr uvedl, že připadají v úvahu i alternativní tresty. Mezi ně patří například domácí vězení, obecně prospěšné práce, peněžitý trest, zákaz pobytu nebo vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce.

Trestní oznámení loni podala jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. Rozhodla se tak na základě Konvičkových výroků na Facebooku, o nichž se dozvěděla od svých přátel. Představitelé Bloku proti islámu v minulosti uvedli, že vidí celou kauzu jako politicky objednanou. Takový názor však jednoznačně odmítl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase před časem označil Blok proti islámu jako xenofobní sektu. Konvička, který je přírodovědcem a pedagogem Jihočeské univerzity, povede v jižních Čechách do krajských voleb Blok proti islámu jako lídr kandidátní listiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…