Kýble špíny mezi výrobci a prodejci potravin u Jílkové. Nepřátelé lidstva, vysmátý Babiš, Goebbels. Odskáčou to prý jako tradičně spotřebitelé

10.12.2015 22:43

Tato vláda ohrožuje potravinovou soběstačnost České republiky a znovu jde na ruku firmám Andreje Babiše (ANO). Nejen tato ostrá slova použila v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a STAN). Před kamerami dokonce zaznělo, že se z řetězců dělají nepřátelé lidstva. Na to ovšem zareagoval Zemanův exministr zemědělství Miroslav Toman, který rozebral marže obchodníků.

Kýble špíny mezi výrobci a prodejci potravin u Jílkové. Nepřátelé lidstva, vysmátý Babiš, Goebbels. Odskáčou to prý jako tradičně spotřebitelé
Foto: Repro ČT
Popisek: Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, poslankyně Věra Kovářová (STAN), místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Hynek Brom, prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman, člen představenstva Asociace českého tradičního obchodu Petr Morava, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a další diskutovali v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové o tom, zda jsou čeští spotřebitelé dostatečně chráněni před nekalými praktikami obchodníků.

Ostrá přestřelka o ceny: Nezdraží! Zdraží! Nezdraží! Zdraží

Podle novely obchodní řetězce už nebudou moci tolik tlačit na své dodavatele. Řetězce ale bijí na poplach, protože zákon povede jen ke zdražování potravin, ke zhoršení jejich kvality a k úbytku slevových akcí. Morava mimo jiné řekl, že pro tento zákon v roce 1989 klíči necinkal. Prezidentka Nováková jeho stanovisko podpořila s tím, že obchodní řetězce mohou být podle zákona postihovány za to, že nakoupí zboží levněji.

Proti tomu se důrazně ohradil Toman. „V tomto zákoně vůbec nejde o ceny, bavíme se o bonusech. To, co říkáte vy, je naprostá demagogie,“ rozohnil se Toman hned v úvodu. Řetězce podle jeho názoru nebudou mít důvod ke zdražování. V tu chvíli se ale neudržela v klidu Nováková. „Je to standardní trojčlenka, kterou se učíme už na základních školách. Když se zvýší náklady řetězců, vzrostou i ceny,“ řekla dáma jasně. Odkázala se přitom i na důvodovou zprávu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Jeho místopředseda Brom se obrátil na Novákovou a zmínil jméno nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse. „Pan doktor Goebbels by z vás měl radost, protože vy čtete tuto důvodovou zprávu jen do půlky, protože tam se píše, že riziko zvýšení cen je jen nízké.“ Podle Broma je zkrátka třeba omezit sílu řetězců, Jílková mu ale připomněla, že to není totéž, jako kdyby riziko nebylo žádné.

Do debaty se vložila také Kovářová (STAN). „Většina lidí nakupuje tak, že se podívá, kde je akce, a jde tam, kde je to nejlevnější. A podle mých informací jde z akcí řetězcům až padesát procent tržeb. Tím, že zvyšujete náklady, zdražujete zboží,“ rozohnila se poslankyně, které donedávna v klubu šéfoval Miroslav Kalousek (TOP 09). Brom však ihned přešel do protiútoku. Zmínil, že čeští poslanci mají oproti standardu vyšší platy, ale najednou se paní poslankyně „pere“ za slevové akce.

Bonusy ve výši 30 a 40 procent

Toman doplnil, že zákon narovná vztahy obchodních řetězců a dodavatelů. Norma hovoří o tom, na jak dlouho mohou být sjednávány dohody a jak mohou být uplatňovány bonusy. Pýcha prezidenta Potravinářské komory ČR podpořil. Novela zákona prý řeší především to, aby dohodnuté podmínky nějaký čas vydržely, aby si řetězec z měsíce na měsíc nemohl měnit podmínky. Nováková tuto argumentaci uznala, ale zákon i tak prospěje především několika velkým dodavatelům potravin.

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková někdejšímu ministrovi zemědělství Tomanovi připomněla, že si řetězce mohou vybírat mezi stovkami tisíc výrobků a zvýhodní ty dodavatele, s nimiž se dohodne na lepších podmínkách. Obchodníci musejí volit takovou strategii, aby vydělali a mohli ze zisku zaplatit zaměstnance.  

„Ale vy se stydíte za to, že máte bonusy ve výši 30 až 40 procent k ceně,“ vypálil na prezidentku Novákovou prezident Roman.

Za tím stojí Babiš, udeřila poslankyně od Kalouska

Nováková jeho kritiku důrazně odmítla. Za skandální faul považuje skutečnost, že se zákon zabývá postavením řetězců, ale nepočítá s tresty pro chybně jednající dodavatele. Nikdo také neřeší otázku, že řetězce nakupují zboží od zpracovatelů, a ne od zemědělců samotných. „To se tady neřeší a zdá se, jako by jediným nepřítelem lidstva byly obchodní řetězce,“ zlobila se od plic prezidentka českých obchodníků.

Na stranu Novákové se přiklonila poslankyně Kovářová. „Takovým hezkým příkladem jsou toustové chleby. Máme monopolního dodavatele, který ovládá devadesát procent trhu, a kdopak to asi je? Je to firma ministra financí Andreje Babiše,“ udeřila poslankyně. To je podle ní možná důvod, proč novela zákona necílí na dodavatele jako představitele významné tržní síly, ale jen na řetězce. Kovářová nechápe, proč se zákon zabývá postavením obchodních řetězců, když mezi nimi v Česku zuří ostrý konkurenční boj. „Tato vláda tímto zákonem sníží potravinovou soběstačnost České republiky,“ doplnila Kovářová. Novela zákona totiž povede k tomu, že řetězce budou nakupovat v těch státech, kde nemusejí čelit nesmyslné regulaci.

Brom oponoval, že například řetězec Kaufland má na českém trhu jen čtrnáctiprocentní podíl, ale chová se, jako kdyby byl dominantní. A tomu je třeba zamezit. V tu chvíli se do debaty znovu zapojil pan Pýcha, který připomněl, že tuto spletitou otázku řeší dvacet evropských zemí a sama EU poukazuje na to, že obchodní vztahy mezi řetězci a dodavateli jsou příliš neprůhledné a je nezbytné je učinit transparentnějšími.

Z publika se ozval obchodník, který prozradil, že dodavatelé prodávají některá piva např. za deset korun, ale obchodník je pod tlakem kvůli konkurenčnímu boji a musí toto pivo prodávat za necelých osm korun, čili se ztrátou. A pokud se bude zboží prodávat v menších obchodech či na trzích, občané si ho koupí raději v supermarketu, protože ušetří dvě koruny. Tento příklad dokazuje, že nemalou silou disponují i dodavatelé.

Podle Moravy sice menší obchody zanikají, ale to není ani tak kvůli tlaku řetězců jako spíše kvůli byrokratické zátěži, kterou jim kladou na bedra politici.  

Jak kvalitní uzeninu chcete za 40 korun?

V závěrečných minutách pořadu se hosté nevěnovali jen cenám výrobků, ale i jejich kvalitě. Z publika se ozval zástupce řetězců, podle něhož právě oni přispěli ke zvýšení kvality zboží, protože tlačili na své dodavatele, aby u svých výrobků garantovali určitou úroveň. To ale téměř doruda rozpálilo Tomana. „Jestliže říkáte, že se zvýšila kvalita výrobků, tak je to jen zásluhou českých inspekčních orgánů, a ne řetězců,“ vypálil.

Tomanův názor podpořil další z hostů z publika. „Pan Toman možná potvrdí, že jsme se bavili o příkladu uzenin, kde si obchodní řetězec řekl, že to bude stát tolik a tolik – třeba 40 korun, a jakou kvalitu chcete za 40 korun?“ ptal se zástupce zemědělců mezi hosty v publiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…