LIDEM asi budou mít ve Sněmovně frakci, novela je před schválením

05.02.2013 20:30

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně po dnešním druhém čtení novela, díky které si bude moci strana LIDEM založit poslanecký klub. Opozice ustanovení ostře kritizuje, podle ní jde o politickou korupci a prostituci. Věci veřejné podaly návrh na zamítnutí celé předlohy. Sněmovna o ní bude moci hlasovat už v pátek.

LIDEM asi budou mít ve Sněmovně frakci, novela je před schválením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

 V jednacím řádu dolní komory navrhl ústavně-právní výbor snížit nutný počet členů pro klub z nynějších deseti na šest. Poslanců LIDEM, která vznikla po rozpadu VV, je osm, z nich dva nejsou ve straně. Jan Chvojka (ČSSD) označil tuto úpravu za hanebnost, drzost a odpornost. "Drzost koalice nezná mezí," řekl. Podle šéfky klubu VV Kateřiny Klasnové jde o legitimizování přeběhlictví a podle jejího stranického kolegy Michala Babáka o politickou prostituci.

Invektivy VV jsou trapné, míní Peake

"Na invektivy Věcí veřejných reagovat nebudu, jsou trapné," poznamenala předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Na adresu ČSSD podotkla, že i kvůli ní se měnil jednací řád, aby měl její předseda Bohuslav Sobotka právo přednostního vystoupení na plénu. snížení počtu poslanců z deseti na šest potřebných pro založení klubu by platilo na dobu během volebního období. Na začátku volebního období klub můžou utvořit nejméně tři poslanci. Viktor Paggio (LIDEM) navrhl, aby i klub založený během volebního období měl nárok na finanční příspěvky na chod.

Výbor navíc chce, aby opozice ztratila právo zablokovat závěrečné schvalování zákonů v jiných hodinách, než jsou zákonem stanovené středy a pátky od 09:00 do 14:00. Nyní k tomu stačí veto nejméně dvou poslaneckých klubů. Podle koalice by to mělo omezit obstrukce.

Práva opozice budou omezena, varuje Tejc

Návrh výboru se má dostat do senátní novely jednacího řádu Sněmovny, která má zpřísnit a zpřehlednit pravidla pro schvalování zákonů. Senát chce, aby zákonodárci museli úpravy předložených norem vždy řádně zdůvodnit. Zakázat chce také doplňování předloh o nesouvisející úpravy. Novela má rovněž umožnit přerušení procesu závěrečného schvalování zákona na návrh jeho předkladatele nebo poslaneckého klubu. Má se tím vytvořit nejméně 24hodinový prostor k posouzení dopadů navrhovaných úprav.

Předseda klubu ODS Marek Benda navrhl všechny úpravy navržené horní komorou do sněmovního jednacího řádu vypustit. Jeho protějšek z ČSSD Jeroným Tejc poznamenal, že návrh na zkvalitnění legislativního procesu se tak stane jen nosičem pro to, aby si strana LIDEM mohla založit klub a aby byla omezena práva opozice.

Podobnou úpravu jako do sněmovního jednacího řádu Senát navrhl vložit i do svého řádu. Tuto předlohu dnes poslanci poslali do závěrečného schvalování beze změn. V jednacím řádu Senátu by si horní komora chtěla také zpřísnit možnost zrychleného schválení norem bez rozpravy na schůzi Senátu, aby nemohla být zneužita. Do budoucna by tato ústavou daná možnost "nezabývat se" zákonem nesměla být využita, pokud by to vetoval senátorský klub nebo skupina deseti senátorů.

Budou poslanci trestáni za neomluvené absence?

Poslanci předložili k novele jednacího řádu Sněmovny i další změny. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) chce omezit možnost podávat návrhy na změny programu sněmovních schůzí a také omezit debatu při závěrečném schvalování předloh. Na návrh Václava Mencla (ODS) budou poslanci hlasovat o přejmenování volebního výboru na mediální výbor.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová zase navrhla, aby možnost přerušení závěrečného schvalování neplatila pro projednávání návrhu státního rozpočtu. Klasnová chce upravit jednací řád tak, aby poslanci mohli být trestáni za neomluvené absence.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…