LIDEM nestojí o místopředsedu Sněmovny, ujišťuje Peake

25.11.2012 19:10

Nejmenší vládní strana LIDEM nebude usilovat o post místopředsedy Sněmovny, který se uvolnil po odchodu Věcí veřejných (VV) do opozice. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekla šéfka strany Karolína Peake.

LIDEM nestojí o místopředsedu Sněmovny, ujišťuje Peake
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Podle Karolíny Peake si "ambici na obsazení" místopředsednického křesla bude dělat ODS. Sněmovna má teď dva místopředsedy - z opoziční ČSSD a vládní TOP 09.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda řekl, že jeho strana by případně svého kandidáta navrhla. Benda i Peake ale nevyloučili, že by v dolní komoře mohli být místopředsedové i čtyři. Poslanci ČSSD by podle jejich šéfa Jeronýma Tejce koaličního kandidáta na třetího místopředsedu nepodpořili.

"Je jasné, že se místopředsedové musí doplnit. Ve dvou lidech je to nezvladatelné," uvedl Benda. Pokud podle něj "bude prostor", ODS by kandidáta navrhla. Podle zpráv z médií by se jím mohl stát bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda občanských demokratů Jiří Pospíšil. Benda řekl, že dohoda na jméně zatím není, ale je možné, že by to Pospíšil být mohl.

Peake řekla, že její strana respektuje, že místopředsednické křeslo patří stranám s velkým počtem zákonodárců, proto o ně usilovat nebude. "Předpokládám, že pokud ODS bude mít snahu obsadit toto místo, že se pravděpodobně ozve i sociální demokracie vzhledem k počtu poslanců. Takže tady bude ještě velmi nepříjemné dohadování... Necháme na ODS a sociální demokracii, ať se o tento post, případně dva posty mezi sebou porvou," dodala šéfka LIDEM.



LIDEM je ve vládě nástupkyní VV, které odešly na jaře z vlády do opozice a opustily i místopředsednické křeslo ve Sněmovně. Vedení Sněmovny je tedy nyní tříčlenné. Předsedkyní je Miroslava Němcová (ODS), místopředsedy Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Jiří Oliva (TOP 09).

Tejc řekl, že si dovede představit, že by vedení zůstalo jen v tomto složení, i když je to prý náročné a komplikuje to situaci při jednáních či při zastupování ČR na mezinárodních akcích. ČSSD ale sama na rozšíření počtu místopředsednických křesel tlačit nebude. Tejc zdůraznil, že pokud by měli být zase tři místopředsedové, měla by být tato místa obsazena podle poměrného zastoupení stran. Třetí post by tak měl připadnout komunistům. "Tato varianta se nám zdá nemožná," uvedl Benda.

Dolní komora by tak mohla mít místopředsedy nakonec čtyři. "Je to jedna z možností. Představa, že by se měl do vedení Sněmovny dovolit komunista, je pro nás krajně nepříjemná," dodal Benda. Tejc řekl, že pokud by Sněmovnu vedlo pět lidí - tedy předsedkyně a čtyři místopředsedové, měly by po dvou křeslech mít strany s největším počtem poslanců a jedno by získala třetí strana v pořadí. Klub ČSSD má 54 zákonodárců, ODS celkem 49 a TOP 09 pak 41. Komunistických poslanců je 26. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…