LN: Filip to nedrží v ruce. Už by nemusel být šéfem KSČM

17.12.2015 8:36

Lidové noviny zkraje týdne poukazují na to, že švýcarská aféra europoslance Miroslava Ransdorfa vedle jiného odhalila poměry v KSČM. Vyplouvá prý zejména na povrch, že předseda KSČM Vojtěch Filip nemá situaci ve straně plně pod kontrolou. Deník spekuluje, že by Filip mohl mít na jarním volebním sjezdu problém obhájit post předsedy této komunistické partaje.

LN: Filip to nedrží v ruce. Už by nemusel být šéfem KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Lidové noviny svůj argument o nepevném postavení Vojtěcha Filipa uvnitř KSČM podkládají sobotním hlasováním vedení strany o europoslancově stranické budoucnosti. Předseda českých komunistů podpořil návrh dalšího europoslance Jiřího Maštálky o pozastavení Ransdorfova členství ve straně. Návrh však neprošel. Ransdorf Lidovým novinám posléze upřesnil, že pro pozastavení jeho členství ve straně hlasovalo „pouhých“ 23 lidí ze 70 přítomných.  

Klíčem k pochopení Ransdorfovy pozice v KSČM je dle deníku jeho vnitrostranická diplomacie napříč kraji. Tato taktika se mu prý osvědčila již před evropskými volbami na jaře 2014, kdy ve chvíli, kdy slábla jeho podpora, začal objíždět kraje a získal osm důležitých okresních nominací, které mu pomohly k obsazení čtvrtého místa na kandidátní listině. Část straníků přitom nechtěla, aby Ransdorf kvůli různým průšvihům vůbec kandidoval. On však nejenže dokázal získat nominaci, díky velkému množství hlasů získal i mandát.

Podle poslance a místopředsedy strany Jiřího Dolejše sází Ransdorf především na intelekt. „Pokud jde o sečtělost, ve straně nemá zrovna moc konkurenci. Je jako chodící knihovna a budí úctu. Když je v dobré kondici, je argumentačně hbitý, což pomáhá v různých diskuzích. Dá se říci, že KSČM pomáhal vybudovat od jejího začátku od roku 1990, kdy působil po boku našeho tehdejšího předsedy Jiřího Svobody,“ vysekl Dolejš europoslanci poklonu.

Skutečnost, že Ransdorf doposud přes různé kauzy obestírající jeho osobu nepřišel o stranickou legitimaci, Dolejš přisuzuje tomu, že strana na své členy na rozdíl od ČSSD a dalších veřejně neútočí. „Ve straně máme obranný reflex vůči mediálním útokům. Když nám jednoho zasloužilého funkcionáře zasáhnou, někteří si řeknou: Přece si nenecháme napadat naše lidi – místo toho, aby řešili podstatu kauzy,“ uvedl prý ironicky místopředseda KSČM.

Dolejš nicméně věří, že se Ransdorf do švýcarské kauzy přimotal omylem. „Z toho, co vedení strany ví, nedomnívám se, že by se kolega Ransdorf zapletl trestněprávně. Spíš je jen popleta, který si naběhl,“ míní Dolejš.

Spojence má Ransdorf i v Josefu Skálovi, členovi pražské KSČM. „Mílu znám dobře a vím, že na tomto světě není pro hromadění. Není ale typem člověka, který se pohybuje ve finančním světě, čímž se mu může stát lapálie jako nyní ve Švýcarsku,“ sdělil Skála Lidovým novinám. Ty podotýkají, že Skála hodlá v květnu usilovat o post předsedy strany. A vzhledem k Ransdorfově nevyloučení ze strany prý není bez šance.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…