Lágry jsou sexy. Fendrych se prý probudil do minulosti a nechápe, jak se to stalo

10.08.2020 19:01

„‚Komunistické lágry byly sexy, pojďme si je zopakovat‘, ‚Být vrahem je in‘,“ radí komentátor Martin Fendrych komunistům, jaká hesla by si partaj mohla nechat napsat na své předvolební plakáty místo těch, že „Socialismus je sexy“. V článku pro Aktuálně.cz píše, že 94 milionů obětí komunistických režimů by nesouhlasilo ani s tím, že „Být komunistou je in“. A připojuje další rady, jak by KSČM mohla mladé oslovit. Strana je však zřejmě příliš neocení.

Lágry jsou sexy. Fendrych se prý probudil do minulosti a nechápe, jak se to stalo
Foto: Facebook FTV Prima
Popisek: Oslavy Svátku práce na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí
Dle Fendrycha prý má český občan někdy pocit, že se „probudil do minulosti, že se děsivým řízením osudu ocitl zpátky v totáči“. Naráží tak na komunistickou kampaň, která hodlá cílit na mladé lidi.

V rámci oné kampaně český internet v posledních dnech zaplnily reklamy se slogany „Být komunistou je in“ a „Socialismus je sexy“.

„Jak už to u plakátů bývá, není vůbec jasné, proč a taky kde je ‘in‘ být komunistou, ani proč a kde je dnes socialismus ‘sexy‘,“ komentuje novinář.

„Komunisté Vojtěcha Falmera Filipa si navíc zřejmě nemyslí, že jsou doopravdy sexy, takže si na původní ‘in‘ plakát dali černobílý snímek dívky s rudou šálou okolo krku. Nebyla to však žádná členka či volička KSČM, strana fotku převzala z fotobanky a v rámci volné licence, a když na to média poukázala, zas ji stáhla. Příčina? Být komunistou je natolik in, že nizozemský autor snímku napsal českým komunistům: ‚Fotografie poškozuje soukromí modelky a naši společnost. Žádáme vás, abyste ji okamžitě odstranili‘,“ shrnul dění, kvůli němuž kampaň předčasně ztroskotala. Ne však nadobro.

Přišel totiž další pokus, ne o mnoho úspěšnější. Na plakátech s nápisem „Socialismus je sexy“ ke vstupu do KSČM nově láká například krajský politik Jan Klán.

Lidé se výběru Klána usmívají, i posmívají, především z důvodu, že v době, kdy působil jako poslanec, se zviditelnil hlavně svým profilem na internetové seznamce, kde se směle podělil i o své intimní údaje.

„Jsem kluk jako buk. Velikost mužství nad 17 cm. Pohlaví mám částečně vyholené. Oblíbené polohy zezadu, na koníčka a vlastně skoro všechno,“ podělil se před několika lety.

Jeden z uživatelů facebooku na koncept nové volební kampaně KSČM vytvořil parodické plakáty, pro něž použil skutečné historické okamžiky, zobrazující kruté komunistické režimy.

Fendrych má za to, že „co je být in nebo sexy v politice nyní určuje Andrej Babiš“. „Snaží se chovat jako mladík, nechá se fotit, jak močí, mluví příšernou češtinou, natáčí videa, kde vykládá o astrologii (‚Matka Země a otec Slunce nám vzkázali, že máme spolupracovat. Aspoň čtyři měsíce‘). Nic z toho KSČM neprovozuje, přesněji na nic z toho nemá,“ poukazuje.

Dodává, že nynější jejich kampaň přichází nedlouho po značně jiné, kterou byla akce, při níž během 70. výročí vraždy političky Milady Horákové v Praze a na mnoha dalších místech visely plakáty se slovy „Zavražděna komunisty“.

„Sexy a in není celá komunistická minulost,“ hodnotí komentátor, s tím, že stačí nahlédnout na to, kolik obětí si komunistické režimy po světě vyžádaly: „Čína: 65 milionů mrtvých, Sovětský svaz: 20 milionů mrtvých, Kambodža: dva miliony mrtvých, Severní Korea: dva miliony mrtvých, Afrika: 1,7 milionu mrtvých, Afghánistán: 1,5 milionu mrtvých, Vietnam: jeden milion mrtvých, východní Evropa: jeden milion mrtvých, Latinská Amerika: 150 tisíc mrtvých, svět: 94 350 000 mrtvých.“

„Československo: bilanci politických represí není možné přesně spočítat. Komunistická moc dbala na to, aby zametla co nejvíce stop. Údaje, které kniha uvádí, jsou na spodním okraji číselné hranice. Popraveno z politických důvodů cca 280 osob, zastřeleno na hranicích cca 374 osob. Ve vězeních a lágrech zemřelo 4500-7000 osob. Z politických důvodů bylo v ČSR odsouzeno okolo 250 tisíc osob. Emigrovalo mezi 200 a 300 tisíci osob,“ cituje čísla z „Černé knihy komunismu“.

Fendrych tak komunistům radí, ať si spíš na plakáty nechají napsat: „Být vrahem je in“ nebo „Komunistické lágry byly sexy, pojďme si je zopakovat“.

„Místo mladé dívky nebo chlápka se sedmnácticentimetrovým údem si tam mohli dát Gottwalda, Stalina nebo Aloise Grebeníčka, sadistického vyšetřovatele Státní bezpečnosti, který mučil politické vězně,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…