Langšádlová chce zemi dostat na špičku excelence. A posílit kritické myšlení

08.01.2022 18:20

„Prostřednictvím vědy a výzkumu posílíme kritické myšlení a schopnost chápat svět v širších souvislostech a přispějeme ke společnému vnímání reality kolem nás,“ dává si za cíl prostřednictvím svého programového prohlášení vláda premiéra Petra Fialy (ODS). V otázkách vědy a výzkumu chce, aby se Česko zařadilo „mezi evropskou špičku v oblasti excelence, vědy, výzkumu a inovací, a to v celém spektru oborů“. Podle ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) jsou tyto cíle „ambiciózní, protože to je to, co Česká republika potřebuje“.

Langšádlová chce zemi dostat na špičku excelence. A posílit kritické myšlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí
Ministryně Langšádlová považuje vědu, výzkum a inovace za priority nového kabinetu. „Věda, výzkum, vývoj a inovace jsou jednou ze zásadních investic do budoucnosti naší země. Prosperita a konkurenceschopnost Česka, kvalita života občanů, ale i soudržná a odolná společnost jdou ruku v ruce s podporou právě vědy a výzkumu,“ uvedla důvody, proč členové Fialovy vlády tyto oblasti dali do programového prohlášení.

Právě v programovém prohlášení vlády premiéra Petra Fialy, s nímž se již ve středu chystá kabinet požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, se k oblastem v gesci Langšádlové v preambuli vláda zavazuje, že vědecké poznání, stejně jako výzkumné a inovační aktivity, „jsou výchozím předpokladem pro budování ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou, pro kulturní a duchovní rozvoj společnosti i pro celkovou modernizaci veřejné správy a realizaci veřejných politik založených na datech“.

„Jsou také nezbytnou podmínkou pro úspěšná a udržitelná řešení aktuálních společenských výzev a pro schopnost adekvátní a flexibilní reakce na nastupující megatrendy, včetně digitální a zelené tranzice,“ píše se dále mezi prioritami nové vlády k oblasti vědy, výzkumu a inovací.

Česká republika musí mít podle vládního prohlášení „ambici zařadit se mezi evropskou špičku v oblasti excelence, vědy, výzkumu a inovací, a to v celém spektru oborů“. „Prostřednictvím vědy a výzkumu posílíme kritické myšlení a schopnost chápat svět v širších souvislostech a přispějeme ke společnému vnímání reality kolem nás,“ doufá též Fialův kabinet.

Mezi jednotlivými body týkajícími se vědy, výzkumu a inovací pak v dokumentu zaznívá nutnost věnovat zvláštní pozornost „nastavení podpory excelentních výzkumných pracovišť“, aktualizovat priority vycházející z dlouhodobých národních a evropských politik a cílit do nich veřejné prostředky.

Vláda chce vědcům rovněž „slaďovat profesní a rodinný život“, zvýšit podíl žen ve vědě a motivovat mladé k výzkumné kariéře.

V otázkách pod vedením Langšádlové bude Fialova vláda chtít rovněž popularizovat vědu, výzkum a inovace a vytvářet zájem a zvyšovat obecné povědomí o vědeckých tématech, aby se posílila důvěra ve výsledky české vědy a výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…