Láska chce načasovat projednávání žaloby na prezidenta na listopad. Pokus o prolomení voleb pod hlavičkou výročí, píše Michal Hašek

13.06.2019 22:39

Návrh žaloby na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušování ústavy, kterou inicioval senátor Václav Láska (Senátor 21), už podepsalo třicet senátorů. Návrhem se tak může Senát zabývat – ke schválení žaloby je potřebný souhlas minimálně tří pětin přítomných senátorů. Láska ale chce, aby Sněmovna návrh dostala až po návratu z prázdnin. Exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) to ve své reakci označil za záměr.

Láska chce načasovat projednávání žaloby na prezidenta na listopad. Pokus o prolomení voleb pod hlavičkou výročí, píše Michal Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Samotná žaloba, kterou senátor Václav Láska představil na konci dubna, je postavena na tom, že Zeman neustále více či méně závažnými skutky ústavu porušuje. Žaloba popisuje sedm Zemanových skutků, které jsou podle tvůrců žaloby hrubým porušením ústavy. „Cílem žaloby není sesadit současného prezidenta. Jejím cílem je stanovit mantinely pro výkon prezidentského mandátu,“ uvedl v dubnu Láska.

Iniciátorem ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy je klub Senátor 21, jehož předseda Václav Láska získal již potřebný počet podpisů senátorů, což je jedna třetina z celkem 81. Ústavní soud může žalobu dostat k posouzení až poté, co ji podpoří třípětinová většina senátorů přítomných na dané schůzi a tři pětiny všech poslanců.

Láska pod návrh ke čtvrtečnímu ránu získal 30 podpisů zákonodárců, což stačí k tomu, aby se předlohou zabýval Senát. O tři tak překročil třetinu Senátu, kterou musel přesvědčit, aby se horní komora žalobou na prezidenta vůbec zabývala. S ohledem na současné složení dolní komory není příliš pravděpodobné, že by žaloba doputovala až k Ústavnímu soudu. Ve Sněmovně má na rozdíl od Senátu většinu vládní ANO a ČSSD s podporou KSČM.

Kvůli podpoře dolní komory nechce Láska prý projednání Senátu uspěchat. „Sněmovna má tři měsíce na projednání žaloby a dání souhlasu. Platí, že pokud by se v těch třech měsících nevyjádřila nebo žalobu vůbec nezařadila na program, tak se má za to, že souhlas nedala,“ vysvětlil Láska pro ČTK, proč chce, aby Sněmovna návrh dostala až po návratu z prázdnin. Na červencové schůzi tak Senát žalobu projednávat zřejmě nebude.

Proti jeho vyjádření se důrazně ohradil exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Senátní žaloba na prezidenta republiky po vyjádření pana senátora Lásky podle jeho mínění „jasně zapadá do obrysu pokusu o změnu mocenských poměrů v České republice navzdory výsledkům demokratických parlamentních i prezidentských voleb, a to pod hlavičkou 30. výročí sametové revoluce“.

Odpovídá tomu podle Haška i načasování projednání Senátem a odeslání Sněmovně, tak aby se jí musela zabývat v koridoru září–listopad 2019. „Jen slepý a hloupý nevidí souvislosti,“ poznamenal směrem k Láskovu vyjádření znepokojeně Hašek ve svém facebookovém příspěvku.

Pod žalobou jsou podepsáni kromě senátorů klubu Senátor 21 také zástupci KDU-ČSL, STAN, ODS, TOP 09, bývalí prezidentští kandidáti Pavel Fischer nebo Marek Hilšer. Ze třináctičlenného klubu ČSSD ji jako jediný podpořil Jiří Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…