Laudát: Vždy, když USA odešly z Evropy, skončilo to válkou

30.09.2016 23:10

V Jeruzalémě se sešly tisíce hostů, aby se rozloučili s izraelským exprezidentem Šimonem Peresem. Český prezident Miloš Zeman však nedorazil, jelikož byl hostem fóra Dialog civilizací. Českou republiku v Jeruzalémě reprezentovali předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Vypovídá to něco o České republice?

Laudát: Vždy, když USA odešly z Evropy, skončilo to válkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

V pátečních Událostech, komentářích o pohřbu Šimona Perese a vztazích České republiky a Izraele diskutovali František Laudát (TOP 09) a europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

„Jestli dovolíte, tak já bych v tento smutný den nejprve kondoloval izraelskému národu,“ zahájil Laudát. S odchodem Šimona Perese určitě končí jedna etapa ve vztazích Izraele a okolních států. Dnes žijeme v době, kdy se mezinárodní vztahy spíše vyhrocují. „Koneckonců nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na vztah Rusů a Ukrajinců, kteří se od sebe spíše vzdalují,“ upozornil politik TOP 09.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Komunistický europoslanec Kohlíček kontroval, že smrt jednoho člověka nemůže natolik zásadně ovlivnit zahraniční vztahy jednoho státu. Izrael je stabilní a předvídatelný stát, u něhož všichni víme, co můžeme čekat. Laudát však nesouhlasil. „O co je pro nás Izrael čitelnější, o to nepřevídatelnější je celý arabský svět. Já jsem velmi skeptický, protože ta nenávist tam narůstá,“ varoval Laudát s tím, že Izrael je v podstatě jediným stabilním spojencem Spojených států a EU. Politika USA vůči Izraeli se prý ale částečně změní a Laudát z toho není ani trochu nadšen. Odklon USA škodí podle jeho názoru i Evropě. „Vždycky, když Spojené státy odešly z Evropy, tak to skončilo válkou,“ uvedl politik TOP 09.

Pánové se posléze přeli o to, co vedlo k destabilizaci Blízkého východu. Zda to bylo dáno zásahem na Blízkém východě jednou z mocností zvenčí, o čemž je přesvědčen Kohlíček, nebo nějakým vnitřním vývojem, jaký jsme podle Laudáta viděli např. v Tunisku. „Samozřejmě se můžeme bavit o Afghánistánu a Iráku,“ uznal zákonodárce TOP 09.

Nakonec došlo na vztahy Izraele a Česka. Podle Kohlíčka jsou tyto vztahy tradičně velmi dobré a jedna cesta, či spíše „necesta“ prezidenta Miloše Zemana na tom mnoho nezmění. „Otázkou je, jak dokážeme dobrých vztahů a Izraelem využít,“ doplnil komunistický host s tím, že Izrael je technologickou velmocí, zatímco Česká republika nikoliv.

Laudát Zemana zkritizoval. „Myslím si, že rozhodnutí pana prezidenta bylo nešťastné. Já nesouhlasím s tím, že jel na Rhodos, ale když už tam byl, tak mohl na jeden den odjet,“ posteskl si. I on zmínil technologickou vyspělost Izraele. Současná česká vláda jde podle jeho názoru bohužel opačným směrem, protože zaváděním nových regulací a nařízení dusí svobodného ducha, inovace a tak podobně. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…