Lavrov ocenil čínský plán. Dá se o něm prý jednat, ale ne se Zelenským

04.04.2024 19:47

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že nejrozumnější mírový plán pro Ukrajinu představila již loni Čína. O tomto dvanáctibodovém plánu je prý Rusko ochotno vyjednávat, ale ne se současným ukrajinským vedením v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Lavrov ocenil čínský plán. Dá se o něm prý jednat, ale ne se Zelenským
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Lavrov podle informací serveru lenta.ru pochválil čínský mírový plán z minulého roku. „Nejjasnější plán předložila již loni Čína. Obsahuje dvanáct bodů, je to soubor, jak se říká, zásad a přístupů. Naši čínští přátelé řekli, že nejprve by na všech těchto principech chtěli dosáhnout shody všech ostatních účastníků,“ uvedl Lavrov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlouhodobě prohlašuje, že o míru bude jednat jedině v případě stažení ruských vojsk za hranice z roku 2022. „Není škodlivé snít,“ komentoval to nyní Lavrov a dodal, že po neúspěchu jednání v Istanbulu na jaře 2022 nemá smysl vést rozhovory se současným ukrajinským vedením.

Ruský ministr zahraničí podle agentury TASS také uvedl, že vítá i jiné mírové iniciativy. „Stále vítáme různé iniciativy, které předkládají země globálního jihu,“ uvedl ministr a připomněl zejména mírové plány lídrů v Africe a Brazílii. „A celá řada dalších zemí předložila své návrhy, ale možná ne tak konkrétním a výmluvným způsobem. Nejjasnější plán předložila Čína,“ zopakoval Lavrov.

Lavrov upozornil, že v čínském plánu jsou na rozdíl od „představ“ ukrajinského prezidenta Zelenského všechny body vzájemně propojeny a nelze je posuzovat odděleně. „Nejpodstatnější pro nás je, že čínský dokument vychází z analýzy příčin toho, co se děje, a nutnosti tyto příčiny odstranit,“ vysvětlil Lavrov, že pro dosažení míru musejí být odstraněny i příčiny současného konfliktu.

Čínský plán mimo jiné vyzval k ukončení západních sankcí proti Rusku, k přijetí opatření na zajištění jaderných zařízení, ke zřízení humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů nebo k zajištění vývozu obilí, jehož loňské přerušení způsobilo globální zdražování potravin.

Zelenskyj tehdy podle informací České televize uvedl, že některé body čínského plánu mají smysl, s jinými ale nelze souhlasit. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je mírový plán jen „pouhým souborem principů“. Podle západních vlád nebo generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga totiž v mírovém plánu chybějí zásadní body jako stažení ruských vojsk z Ukrajiny. Ruská strana plán chválí od začátku a Ukrajině vzkazuje, aby „přijala novou územní realitu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…