Le Penová jako ohrožení pro bruselskou supervládu. Johanka z Arku. Volil bych Macrona. Kubišová, Cimický, Brichta a další promluvili

06.05.2017 16:45

Oba dva francouzské prezidentské kandidáty podporuje naprosto rozdílný tábor voličů. A to je příležitost pro silná slova. „Stejní kreténi, co volí ve Francii Le Penovou, volili kdysi v Německu Hitlera...,“ nerozpakoval se říci v této souvislosti ParlamentnímListům.cz bulvární novinář Pavel Novotný. „Je to vulgární novinář, je to černý mág, který zjistil, že jedině když bude černej, tak zaujme,“ háže po něm kamenem písničkář Pepa Nos.

Le Penová jako ohrožení pro bruselskou supervládu. Johanka z Arku. Volil bych Macrona. Kubišová, Cimický, Brichta a další promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Kubišová

Marine Le Penová a Emmanuel Macron jsou prý jako oheň a voda. Tak rozdílní kandidáti na prezidentský post ve Francii podle mnohých tady už dlouho nebyli. Zatímco mladý středolevicový kandidát hnutí En Marche! Macron se už pasoval do pozice nekompromisního evropského vůdce a je navíc považován za černého koně voleb, Le Penová ostře vystupuje proti EU i přistěhovalectví. Svým voličům slibuje, že pokud ve volbách zvítězí, bezprostředně po nich obnoví hraniční kontroly a zajistí místa pro šest tisíc nových celníků, zároveň s tím zahájí i vyjednávání s ostatními členy EU o novém postavení Francie.

Bulvární novinář Pavel Novotný, třebaže vidí Macrona jako „zcela zbytečného kandidáta bez obsahu“, ovšem míní, že i tak je jeho volba menším zlem. A voliče Le Penové přirovnává k „debilům“.

„Pravý důvod, proč je volič Le Penové debil, je u mě hlavně ten, že ta chce Francii izolovanou, Francii mimo EU, Francii řízenou nikým, ženoucí se do prdele. Chtít Francii, aby vystoupila z Unie, může jen totální kokot, který nemá všech pět pohromadě a který nevidí, že Marine vrátí Francii o čtyřicet let zpátky. Le Penová je klasická populistka, která řekne cokoli, aby zaujala ‚hospodu‘. Stejní kreténi, co volí ve Francii Le Penovou, volili kdysi v Německu Hitlera...,“ řekl Novotný v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Jeho názory ale rozhodně nesdílí čeští umělci a osobnosti veřejného života, které ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily. A koho by volili, kdyby ve Francii žili?

„Já bych volil Marine Le Penovou. Dneska už je jasné, oč kráčí, protože věci už jsou buďto černé, anebo bílé. Prostě to už není jako kdysi, kdy to bylo barevné, ale také falešné. Dnes už je nám to jasné,“ poznamenal k celým volbám ve Francii tak trochu tajemně písničkář Pepa Nos. Rozhodně prý nesdílí podobné myšlenky jako Pavel Novotný.

„Pavel Novotný nemá naprosto žádný talent na nic. Je to vulgární novinář a myslí si, že může všechno bulvarizovat. Je to černý mág, nedá se proti němu nic jiného říct. Je to člověk, který zjistil, že jedině když bude černej, tak zaujme. Doba totiž taková je, jsou prostě v módě černí mágové,“ dodal na vrub novináře.

Někdejší velmi populární moderátor, televizní producent a podnikatel Petr Lesák je ale přesvědčen o opaku. „U obou kandidátů je mi sympatická víra a verva, s jakou ji prezentují. Ale nejsem příznivcem přílišných extrémů, rozeštvávání a snahy zalíbit se ‚hloupým a chudým‘ za každou cenu, proto bych se určitě přiklonil k Macronovi, i kdyby se mi některé jeho názory zdály momentálně nepříliš definované. Přes jeho mládí, které je sympaticky vyvážené odvahou, má i díky jeho zralejší paní určitě zralé myšlení a je jedinou možností a nadějí pro Francii a jednotnou Evropu,“ uvedl Lesák pro ParlamentníListy.cz.

Podobného názoru je i zpěvačka a moderátorka Marta Kubišová či chirurg Pavel Pafko. 

„Já jsem ve Francii už moc dlouho nebyla, takže situaci Francouzů vidím trochu vzdáleně a podobnou optikou jako většina Čechů. To znamená, že fandím Macronovi. A to přesto, že tvrdí, že se s ním nic nového ve Francii nestane. Ona je to ale trochu legrace, neboť lidé nechtějí tak ani tu, nebo onu stranu, spíše čekají na nějaký zázrak a na mesiáše, ale on holt nepřichází. A nepřišel by ani ze strany Marine Le Penové, i když hodně slevila z někdejších prohlášení svého otce. Podle mne je rozhodně lepším kandidátem pro Francouze středový Macron,“ řekla ParlamentnímListům.cz Marta Kubišová.

„Volil bych Macrona. Jednoznačně! On je totiž proevropský a vůbec nepochybuji o tom, že by to mohlo dopadnout jinak. Všichni lidé, kteří podporují EU, tak prostě musí podporovat Macrona,“ sdělil krátce Pafko.

Je jako Johanka z Arku!

Ani kameraman Stanislav Milota, či římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik by nevolili jinak, kdyby ve Francii žili a měli francouzské občanství.

„Jednoznačně Macron. Marine Le Penová je na můj vkus příliš populistická,“ poznamenal do telefonu Milota.

„Víte, já nemám rád v politice boj a mně Le Penová přijde jako Johanka z Arku. Osobně jsem milovník míru, takže je pro mne Macron přijatelnějším kandidátem na prezidenta. Prostě dal bych mu svůj hlas. Určitě!“ pronesl Czendlik.

Vyjádřil se i ke slovům Pavla Novotného: „To už je trochu silný kafe. Kdyby si četl Macron to, co napsal Novotný, tak by asi nechtěl, aby jeho pozice byla v tomto duchu obhajovaná. Ale co se dá dělat – Le Penová vyvolává i tyto reakce. Řekl bych k tomu dokonce, že slova Novotného jsou přesně v duchu rétoriky Le Penové.“

„Já bych naopak volil Le Penovou. A dokonce si myslím, že ona to i vyhraje! Když jsem říkal, že v Americe vyhraje Trump, tak se mi taky smáli, a nakonec došlo na má slova. Zrovna tak si teď myslím, že vyhraje Le Penová,“ pronesl ke stejným dotazům pro ParlamentníListy.cz hudebník Aleš Brichta.

Nad slovníkem Pavla Novotného jen pokrčil rameny.

„Je to stejný názor, jako když poslouchám rádoby humanistické intelektuály, kteří přednášejí na Karlově univerzitě. Já ale vycházím ze selského rozumu, a byť někdo o Marine Le Penové tvrdí, že je populistka a mnoho dalších věcí, přesto mám pocit, že jako ženská má velice zdravé názory. Vždyť se nebála postavit natvrdo vůči svému tátovi, s nímž se pak rozešla ve zlém. V rámci prezidentské volby si nejsem vůbec jistý, co z toho ‚dobráka‘ Macrona nakonec vyleze. Pro mne je naopak on člověkem, který není čitelný. Mám dojem, že nemá jasný názor a je to takový rádoby demokrat. Le Penová je pro mne čitelnější, Francouzi se s ní i kvůli tomu lépe ztotožňují a mám za to, že i podle těchto atributů se budou nakonec rozhodovat. Proto ji považuju za favoritku,“ dodal Brichta.

Čitelnější je Marine Le Penová

Psychiatr Jan Cimický si myslí, že volba Francouzů bude těžká.

„Čitelnější je pro mne Marine Le Penová. Macron je tak trochu všechno, je takový rozptýlený a není úplně jasný. Navíc mi přijde, že i jeho životní osud je také takový ne zcela uchopitelný. Nejde teď o to, koho by člověk raději viděl v prezidentském postu, ale když vyhraje Macron, jako že asi vyhraje, tak to zjevně bude pokračovat jen s malými změnami a v duchu, v němž prezidentoval socialista Hollande. Kdežto kdyby nastoupila Le Penová, tak už její chování naznačuje změny větší. Ona je prostě takovým odrazem amerického prezidenta Trumpa. Je ale těžké posuzovat zvnějšku, co by asi bylo pro Francouze výhodnější,“ řekl Cimický pro ParlamentníListy.cz.

Jako psychiatr se zamyslel i nad slovy Novotného.

„Víte, psychiatrie vede člověka k tomu, že se u všech situací musí snažit vidět věci z nadhledu, ať se mu líbí, nebo nelíbí, ať má k nim pozitivní reakce, anebo je k nim zcela inertní. Mladý lékař, když nastoupí do praxe, tak je mu napřed vše jasné a ví, jak postupovat. Když má za sebou už pár let praxe, tak si už tak jistý není; a čím je starší, tak má čím dál větší pochybnosti o tom, zda je jeho postupování správné. Já osobně jsem se již dostal do toho stadia, kdy nad věcmi uvažuji obsáhleji. Nejsem tak ochoten vyvodit apriorní soudy, jako když mi bylo dvacet,“ uvedl k Novotnému diplomaticky.

Režisér Jiří Svoboda vůbec netuší, jak by se rozhodoval, kdyby měl volit.

„Nejsem Francouz, tak těžko mohu říci, jak bych volil, kdybych ve Francii žil. Ale v každém případě se dá říci, že když selhaly všechny klasické politické strany – ať už levice, nebo pravice – tak je pravděpodobné, že Macrona, který byl narychlo vygenerován jako opozice vůči Le Penové, většinově zvolí,“ podotkl Svoboda k situaci ve Francii.

Marine Le Penová by byla podle něj především ohrožením pro bruselskou supervládu řízenou Německem.

„Toho se ale mnoho lidí bojí, především pak ti, kteří zastávají jednoznačný názor, že by měla vzniknout jakási superevropa, jakýsi superstát, který by byl řízený nikým nevolenými elitami,“ řekl Svoboda s tím, že co vyčítají Le Penové, která volá po změnách v EU, tak teď chce v nějaké formě i Macron. „On se tak alespoň v tomto duchu v posledních dnech vyjádřil, i když z toho, co jsem četl, není zatím zcela jasné, jak by ty změny pojímal. (Macron kromě jiného řekl, že pokud bude zvolen za nového šéfa Elysejského paláce, hned chce zatočit s Polskem i Maďarskem; tyto státy podle jeho názoru už nějaký čas vytrvale porušují pravidla EU – pozn. red.) Oproti tomu Le Penová rovnou řekla, že by usilovala o vypsání referenda k vystoupení z EU,“ doplnil Svoboda.

Druhé kolo prezidentských voleb ve Francii proběhne již tuto neděli. Zatímco pro Macrona v prvním kole hlasovalo 23,75 procenta voličů, Marine Le Penová získala 21,53 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…