Le Penová možná půjde do vězení. Za pár fotek

02.03.2018 9:11

Šéfce francouzské Národní fronty Marine Le Penové hrozí až tři roky ve vězení a peněžitá pokuta ve výši 75 000 eur. Vysokému trestu čelí z důvodu, že na svém twitteru publikovala fotografii zobrazující násilí páchané Islámským státem.

Le Penová možná půjde do vězení. Za pár fotek
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Le Penová se nedopustila žádného zločinu, ale přesto čelí absurdnímu trestu, který je v jiných zemích udělován pachatelům krádeží či znásilnění. V roce 2015 si dovolila na svém twitteru publikovat veřejně známé fotografie, na kterých bylo viditelné násilí Islámského státu. Nyní ji soud viní z toho, že „šířila násilnou zprávu, která podněcuje k terorismu nebo pornografii či vážnému poškození lidské důstojnosti“.

Podle tohoto zákona může v nejhorším případě strávit skutečně až tři roky ve vězení a zaplatit pokutu ve výši zmiňovaných 75 000 eur. Le Penová je sice poslankyní francouzského parlamentu a jako taková má imunitu. Loni v listopadu jí však byly zbavena. K publikování fotografií došlo před třemi lety v reakci na srovnání televizního moderátora Národní fronty a Islámského státu (jinak zvaného také jako Daesh). „Daesh je tohle,“ připsala Le Penová k publikované fotografii.

Na jedné z fotografií bylo tělo amerického novináře Jamese Foleyho, který byl popraven džihádisty. Na další fotografii byl muž v oranžové kombinéze, kterého přejel tank. Třetí publikovaná fotografie na twitteru Le Penové potom ukazovala muže, který byl upálen džihádisty v kleci. „Čelím žalobě kvůli tomu, že jsem ukázala, jakých zvěrstev se dopouští Islámský stát. V jiné zemi bych za to přitom dostala medaili,“ uvedla Le Penová dle agentury AFP.

Fotografie byly publikovány jen několik týdnů poté, kdy došlo v Paříži k teroristickým útokům, v důsledku kterých bylo usmrceno 130 lidí. Le Penová později vymazala na žádost příbuzných fotografii Foleyho s tím, že nevěděla, kdo byl na ní vyobrazen. Její právník krátce po obvinění konstatoval, že jde o „čistě politické rozhodnutí“. Za spáchání podobného přečinu byl loni v září zbaven imunity kolega Le Penové z Národní fronty Gilbert Collard.

Pokud bude Le Penová uznána vinou, půjde o další z absurdních rozsudků, ke kterým došlo ve Francii v posledních měsících. Loni v dubnu byl odsouzen k pokutě 2 000 eur starosta Béziers Robert Ménard za poznámky o muslimských žácích a integraci. „V jedné třídě v centru města tvoří muslimští žáci 91 %. A to je v souvislosti s jejich integrací očividný problém,“ konstatoval Ménard na Twitteru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…