Léčba rakoviny v nadstandardu být nesmí, upozorňují onkologové

11.09.2012 17:20

Česká onkologická společnost je zásadně proti tomu, aby se robotické operace rakoviny dostaly na seznam chystaných nadstandardů. Předseda společnosti profesor Jiří Vorlíček novinářům řekl, že vybavení pro robotické operace by mělo mít každé onkologické centrum. K jednání o nadstandardech ale prý nebyli onkologové na ministerstvo zdravotnictví zatím přizváni.

Léčba rakoviny v nadstandardu být nesmí, upozorňují onkologové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Jsme zásadně proti tomu, aby jakákoliv onkologická léčba byla nadstandardní," zdůraznil Vorlíček a připomněl, že robotické operace se v drtivé většině případů týkají právě onkologické léčby, především rakoviny prostaty. O robotických operacích v onkologii diskutovali dnes onkologové na celostátní konferenci v Praze.

Zhruba tři čtvrtiny robotických operací by podle plánu ministra Leoše Hegera (TOP 09) měly být zařazeny mezi nadstandard. S rozšířením nadstandardů se počítá od ledna 2013, zatím není jasné, zda mezi nimi už budou operace robotem.

Ve světě je 2341 robotických systémů, z toho 1615 v USA a 389 v Evropě. V Česku mají pacienti možnost robotického zákroku v sedmi nemocnicích: v Praze v Ústřední vojenské nemocnici a v Nemocnici na Homolce, ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, v Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištích, v Masarykové nemocnici v Ústí nad Labem, v Nemocnici s poliklinikou v Novém Jičíně a ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…