Legendární L 410 umí zvládat extrémní klima, výšky i špatné podmínky pro přistávání

09.11.2022 11:22 | Tisková zpráva

Česká republika se po celém světě proslavila hned v několika průmyslových odvětvích. Jedním z nich je bezpochyby také výroba letadel, která má v naší zemi více jak stoletou tradici. Vlajkovou lodí v této mezinárodní expanzi se přitom stalo legendární letadlo L 410, které se od roku 1971 vyrábí v Kunovicích.

Legendární L 410 umí zvládat extrémní klima, výšky i špatné podmínky pro přistávání
Foto: Archiv Aircraft Industries
Popisek: Letadlo L 410, které se od roku 1971 vyrábí v Kunovicích

„Za úspěchem letounů L 410 stojí několik základních vlastností, kterými doslova vyniká oproti své konkurenci. Kromě robustní konstrukce, velké teplotní odolnosti a schopnosti přistát a vzlétnout takřka odkudkoliv, třeba i na krátkém a nezpevněném terénu či poušti, patří mezi tyto přednosti především vysoká bezpečnost těchto letounů, kterých bylo v Kunovicích vyrobeno za posledních více jak padesát let přes 1200 kusů,“ uvedl Michal Hon, předseda představenstva společnosti Aircraft Industries, která v dubnu letošního roku rozšířila flotilu společností skupiny Omnipol, do které patří také další legendární výrobce letadel Aero Vodochody. 
 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
I díky těmto vlastnostem letouny řady L 410 našly uplatnění téměř po celém světě. Ať už pro armádní či civilní účely se tato letadla využívají nejen na evropském kontinentu, ale také v Jižní Americe, Africe nebo Jihovýchodní Asii. Například do Indonésie by měl někdejší LET Kunovice v následující době dodat další modernizované letouny L 410 NG, které poprvé vzlétly v polovině roku 2015 a oproti své předchozí verzi nabídly ještě větší dolet, vytrvalost i nosnost přepravovaného nákladu. 
 
Letouny L 410 najdeme také v méně exotických končinách. Jsou například součástí polské pobřežní stráže, kde jsou letadla doplněna o radar a optoelektronické pozorovací systémy, 2 letouny sloužící primárně pro výcvik parašutistů v Litvě, momentálně procházející rozsáhlou modernizací navigačních systémů. Další létají ale také v Lotyšsku, Maďarsku, Bulharsku, Rusku, Ukrajině, ale také v Brazílii, Chile, Indii nebo Filipínách.
 
„Letouny L 410 slouží pro civilní účely jak provozovatelům komerční letecké dopravy, tak i vládám, armádám nebo aeroklubům po celém světě. Letoun je víceúčelový a je vyráběn v mnoha variantách. Letouny L 410 představují ideální spojení prvotřídních technických parametrů a ekonomického provozu pro přepravu cestujících a nákladu na krátké a středně dlouhé vzdálenosti,“ doplnil Michal Hon s tím, že právě letadla z Kunovic mají výborný výkon ve vysokých teplotách, ale i vysokých nadmořských výškách. A bezpečně létat umí také v extrémních klimatických podmínkách, tedy v teplotách od -50°C do +50°C. 
 
Vysokým bezpečnostním standardům pak odpovídá také to, že např. nejdéle vyráběná verze letounu L 410 UVP-E20 je typově certifikována leteckými úřady pro Evropskou unii, USA, Ruskou federaci, Brazílii, Argentinu, Chile, Peru, Venezuelu, Kubu, Indii, Nepál, Filipíny, Indonésii, Jihoafrickou republiku, Alžírsko, Tchaj-wan a Turecko.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…