Lékař bez hranic otevřeně: O bezohledných mocnostech a strašlivé syrské pasti

07.10.2016 19:16

Ředitel organizace Lékaři bez hranic v pátečním Interview ČT24 popisoval, jaké to je léčit lidi přímo pod palbou a za zvuku dopadajících raket. V syrském Aleppu se teď dějí tak strašlivé věci, že se prý za ně bude jednou lidstvo velmi stydět. Stydět by se podle ředitele měli i stálí členové Rady bezpečnosti OSN, které stojí za útoky na nemocnice – USA, Rusko či Velká Británie. Na závěr pochválil štědré Čechy.

Lékař bez hranic otevřeně: O bezohledných mocnostech a strašlivé syrské pasti
Foto: M.Kutilová
Popisek: V místech bojů s IS

V roce 1999 získali Lékaři bez hranic Nobelovu cenu míru a finanční bonus z tohoto ocenění použili na kampaň proti farmaceutickým firmám, jež se mnohdy příliš nevěnují výzkumu léků, které by lidem pomohly, ale nedá se na nich tolik vydělat. Typickým příkladem jsou léky na ebolu.

Smrtící past jménem Aleppo

Pozornost věnoval také situaci v Sýrii. Jeho slova zněla opravdu velmi hrozivě. Všechny válčící strany porušují dosud uznávaná pravidla. „My v současné době provozujeme v Sýrii 6 nemocnic a dalších asi 150 zařízení podporujeme. Ta situace tam je velmi složitá,“ prozradil host.

„Nejtragičtější situace teď panuje v Aleppu. Čtvrtina civilistů je chycena ve smrtící pasti, ze které není úniku,“ varoval. Situace je tak zlá, že jsou tamní nemocnice permanentně napadány, lidí je zkušejí zrekonstruovat a pokračovat v práci, ale lidé skoro nespí, pracují 20 hodin denně. „To, co se v Aleppu děje, je strašné. Dneska jsme tam svědky takového zločinu, u kterého si v budoucnu řekneme: Jak jsme to mohli dopustit. Jak jsme mohli dopustit masakr v Aleppu,“ popisoval situaci ředitel.

„Když se podíváme na uplynulé roky, tak většinu těch útoků na nemocnice mají na svědomí čtyři z pěti členů Rady bezpečnosti OSN“, hrozil se dál Gruber. Ve válce v Jemenu za těmito útoky stojí Spojené státy a Velká Británie, které podporují letectvo Saudské Arábie, zatímco v Sýrii jsou vedoucí útočící silou Rusové.

V závěru pořadu vychválil štědré Čechy. Lidé jsou sice schopní na sociální sítě napsat leccos, ale když dojde na hlasování peněženkou, jak to nazývá Gruber, tak jsou Češi až překvapivě štědří. Mnohem víc, než by se mohlo zdát třeba právě z řečí na sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…