Lékaři dál utíkají do ciziny. Letos odešla pětina z absolventského ročníku

05.10.2014 10:44

Nejen kvůli lepšímu platu odchází zhruba pětina absolventů českých lékařských fakult za prací do ciziny. Stále častěji tam ale odcházejí i zkušení lékaři, upozornil web České televize s tím, že Ministerstvo zdravotnictví ve snaze tento trend když ne zvrátit, tak alespoň zmírnit chystá od listopadu zvýšení platu lékařům a zdravotním sestrám ve státních nemocnicích o 3,5 %.

Lékaři dál utíkají do ciziny. Letos odešla pětina z absolventského ročníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Podle nejnovějších údajů lékařské komory za prvních devět měsíců letošního roku odešly do zahraničí skoro tři stovky zkušených lékařů. To je nejvíce od roku 2011, kdy proběhla akce Děkujeme, odcházíme.

„Do zahraničí navíc zamířilo jen v posledních devíti měsících 173 absolventů lékařských fakult. To je skoro 20 procent promočního ročníku a zároveň prakticky stejné číslo jako v roce 2012, kdy odešlo nejvíc mladých doktorů v historii,“ uvedl web s tím, že podle lékařských odborů může za rostoucí odchody i fakt, že loni poprvé v historii platy lékařů z roku na rok klesly.

„Například nemocnice v bavorském Weidenu nabídla Martinu Vetelskému v roce 2011 nástupní měsíční plat 95 tisíc korun hrubého, tedy čtyřikrát víc, než by mu nabídli v české nemocnici,“ uvedla ČT s tím, že více než sto tisíc měsíčně nabízí lékařům-absolventům i jiné země, například Velká Británie.

Ministerstvo zdravotnictví od listopadu chystá zvýšení platů lékařů a sester ve státních nemocnicích o 3,5 %, lékařské odbory ale požadují zvýšení nejméně o 10 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…