Lékaři přesně popsali zdraví prezidenta Zemana. A pokud jde o kouření...

02.08.2013 11:52

Tři z lékaři z konzilia, které bylo ustanoveno pro Miloše Zemana, dnes na brífinku informovali o zdravotním stavu prezidenta. Potvrdili lehčí formu diabetu s tím, že je standardně léčen a dodržuje dietní opatření. Zhoršení jeho zdravotního stavu lékaři nepředpokládají.

Lékaři přesně popsali zdraví prezidenta Zemana. A pokud jde o kouření...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Lékařské konzilium tvoří lékaři z pěti pražských nemocnic. Na brífinku byl ministr zdravotnictví Martin Holcát, dále přednosta 4. interní kliniky VFN Aleš Žák a Pavel Kolář, přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK v Motole.

Prezident Miloš Zeman je podle ministra zdravotnictví v dobré fyzické i duševní kondici. Potvrzena byla cukrovka. Internista Aleš Žák konstatoval, že prezident užívá perorální antidiabetika a dodržuje dietu. Podle něj není třeba léčbu měnit. Prezident Miloš Zeman má rovněž onemocnění nervů, kvůli němuž hůře cítí nohy od kotníků dolů. Potíže souvisí s cukrovkou druhého typu, uvedli členové jeho lékařského konzilia. Kvůli nemoci podstupuje hlava státu středně intenzivní léčbu.

Při postižení nervů je v noze menší cit

Pavel Kolář zmínil prezidentovy potíže s bolavým palcem. Kvůli nim udělali některá vyšetření a diagnostikovali neuropatii. Podle Koláře v žádném případě nejde o „diabetickou nohu“. Neuropatie sice souvisí s diabetem, ale jde pouze senzitivní postižení. Uvedl, že jde o funkční poruchu nervů. Projevuje se tak, že člověk hůře cítí podložku, hůř cítí pohyb a podle Pavla Koláře to způsobuje nejistotu při chůzi. V noze má také dotyčný menší cit, proto se může zranit, aniž by zaznamenal bolest.

Konzilium doporučilo prezidentovi režimová opatření. Kromě diety také vhodnou pohybovou zátěž a rovněž omezení kouření. Podle lékařů nelze drasticky měnit životní styl. „S panem prezidentem jsme se dohodli, že sníží počet vykouřených cigaret,“ uvedl Holcát.

Ministr zdravotnictví také vyjádřil přesvědčení, že prezident bude spolupracovat a režimová opatření přijme a bude dodržovat. Lehká forma diabetu podle něj neovlivňuje prezidentův výkon.

Konzilium se bude scházet jednou měsíčně a pokud se objeví akutní zdravotní potíže, tak na to samozřejmě bude reagovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…