Lékařky: Očkování nepatří do autobusu

18.11.2021 13:52

Kromě profesora Pirka hovořily včera při setkání na Letné matematička Lucia Houfková a kardioložka Hana Štefaničová. Matematička nepovažuje nátlak za správný postup, pokud jde o očkování a obává se o svobodu a demokracii. Kardioložka Štefaničová naopak uvedla, že ačkoliv měla covid, musí se narozdíl od očkovaných kolegů týdně testovat. „Já jsem pro ten špitál absolutně nejbezpečnější osoba,“ namítla. Očkování podle ní patří do rukou praktických lékařů. „Nepatří do očkovacích autobusů a nepatří na nádraží,“ prohlásila.

Lékařky: Očkování nepatří do autobusu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení očkovacího autobusu hlavního města Prahy před budovou magistrátu

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Houfková uvedla, že v roce 2020 se covidu velmi bála, a to ji motivovalo, aby začala sbírat data a informace. Sledovala i vývoj vakcín, a to od začátku. „Měla jsem velkou radost, že se moji blízcí mohou chránit. Protože vakcíny, jak se ukázalo, jsou skutečně účinné. Účinkují na to, aby lidé neměli vážný průběh. Nic není stoprocentní, život bez rizika neexistuje. Ale ty vakcíny nám v tom dokážou velmi pomoct, a to je dobře,“ řekla.

Doufala, že vakcíny společnost opět spojí poté, co byla izolacemi rozdělena. Nicméně nyní začíná mít pocit, že ji naopak rozdělují. Nepovažuje vakcíny za špatné, ale rozhodnutí o očkování by mělo být na každém člověku, myslí si, a nepovažuje nátlak za správný postup. „Teď začínám mít jiný strach. Teď začínám mít strach, abychom nepřišli o svobodu a demokracii,“ zakončila své vystoupení.

Po Houfkové promluvila kardioložka Hana Štefaničová, která poděkovala SMIS a Pro Libertate za jejich činnost. „Díky tomu cítíme nějaké spojení my, kteří si přejeme, aby u nás byla zachována nějaká svoboda a demokracie,“ řekla.

Uvedla, že v nemocnici se narozdíl od svých očkovaných kolegů musí každý týden testovat. „Myslím si, že pro mě jako člověka, který prodělal covid a má vysoké protilátky, je to absurdní nařízení. A myslím si, že já jsem pro ten špitál absolutně nejbezpečnější osoba,“ pokračovala. Uvedla, že se neřadí ani k příznivcům, ani k odpůrcům očkování.

Poznamenala, že jedno z hlavních poslání medicíny je neuškodit. „Všechno má svá omezení, všechno má svá rizika. My bychom neměli dělat medicínu stylem atomová prevence, ale měli bychom dělat individualizovanou medicínu. Ta patří do rukou praktických lékařů, těch, kdo toho pacienta znají. Nepatří do očkovacích autobusů a nepatří na nádraží,“ prohlásila Štefaničová.

Podle ní byl poslední rok a půl zneužitím medicíny politickou mocí. „Řídit pandemii jako firmu,“ našla doktorka přirovnání a dodala, že to se prostě a jednoduše nelíbí. „A doufám, že se nám tu svobodu podaří uchránit,“ říká. Podotkla, že „Husákovy děti“ jsou na totalitu velmi citlivé. „Dokážeme rozpoznat ty její průvodní projevy. Co mi dává velkou naději, je, že se vůči tomu dokážeme vymezit.Tak si to prosím držme a držme všichni spolu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…