Lékárníci budou muset ověřovat pravost vydaných léků

08.02.2019 15:57

Lékárníci budou muset ověřovat pravost vydaných léků. Kvůli boji s padělky budou srovnávat zvláštní kód na krabičce s údaji v celoevropském úložišti. Povinnost zavede vládní novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha vychází z evropských předpisů.

Lékárníci budou muset ověřovat pravost vydaných léků
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Pochyby o potřebě ověřovat pravost léků vyjádřila už dříve Česká lékárnická komora, podle níž jsou současná bezpečnostní pravidla dostatečná. V českých lékárnách se podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby dosud neobjevil ani jeden padělek léčivého přípravku. Problémy jsou podle odborníků při prodeji léků prostřednictvím internetu. Nejčastěji jde o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví připouští, že ani v Evropské unii zatím falešné léky v lékárnách nejsou časté, riziko však roste. Pokud by se padělek dostal k pacientům legální cestou, mohla by se snížit jejich důvěra v poskytovatele zdravotní péče i zdravotní systém, uvedlo v důvodové zprávě.

Sněmovna navzdory nesouhlasu Ministerstva zdravotnictví zachovala nynější stav distribuce vakcín určených k nepovinnému očkování, které není hrazeno z pojištění. Vakcíny budou moci nadále dostávat přímo lékaři, lidé pro ně nebudou muset chodit do lékárny. Zatímco ministerstvo poukazuje na rozpor této úpravy s evropskými předpisy, poslanci upozorňovali zejména na riziko nedodržení skladovacích podmínek vakcín, které musejí být v chladu. Pacient by si mnohdy musel vyzvednout u lékaře recept, vyzvednout vakcínu v lékárně a jít s ní zpět k lékaři, aby látku aplikoval. Pravost vakcín mají ověřovat distributoři.

Dolní komora také snížila maximální výši postihu za porušení povinností daných novelou z 20 milionů na dva miliony korun a odklad možného ukládání sankcí až na rok 2020. Dodavatelé navíc budou muset převzít zpět takový lék, u kterého se nepodaří ověřit jeho pravost ani po dvou týdnech od prvního neúspěšného pokusu.

Některé lékárny systém ověřování testují od loňského července. Lékárnická komora letos v únoru vyčíslila náklady, které nové nařízení přinese lékárnám, na 300 milionů až 500 milionů korun. Do částky započítala pořízení nových čteček kódů, nový lékárenský software, ale i proškolení personálu nebo čas, který bude muset pro ověření vynaložit navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…