Lékařské a zdravotnické odbory žádají Sobotku o koaliční schůzku

02.05.2014 19:44

Lékařské a zdravotnické odbory i nemocnice požádaly dnes premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby svolal koaliční jednání ke zdravotnictví. Šéf lékařských odborů Martin Engel ČTK řekl, že chtějí s představiteli ČSSD, ANO a KDU-ČSL řešit přesčasy, vzdělávání lékařů i možné úspory. Setkání u premiéra se zúčastnili také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), zástupci krajů a zaměstnavatelů.

Lékařské a zdravotnické odbory žádají Sobotku o koaliční schůzku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Já jsem rád, že jsme se v zásadě shodli, že ten směr, kterým se vydalo Ministerstvo zdravotnictví, je v pořádku," řekl ČTK po jednání Sobotka. Podle něj je třeba nyní definovat další priority v systému péče o zdraví. „A jednou z nich nepochybně bude otázka zjednodušení a zkvalitnění systému vzdělávání lékařů v naší zemi," upřesnil Sobotka.

„Není to dnes poslední schůzka, dohodli jsme se, že budeme jednat s vedením tří koaličních stran, abychom přesvědčili i vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), že zdravotnictví není jen černá díra a že tam stát má také závazky," řekl Engel.

Předseda vlády zdůraznil, že vláda chce vytvořit atraktivnější prostředí pro lékaře, aby neodcházeli do zahraničí, ale zůstali pracovat v Česku. „Pan premiér podpořil, co jsme předložili ve středu ministru Němečkovi ohledně řešení přesčasů a postgraduálního vzdělání, aby se zastavil exodus českých lékařů do ciziny a stavy se početně stabilizovaly," uvedl Engel.

Odbory podle něj nechtějí na všechno peníze jen od státu, jsou připraveny pomoci při hledání rezerv. Vidí je v lékové politice či snížení počtu zdravotních pojišťoven. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové se už jinde mnoho rezerv nenajde, zejména ne v menších nemocnicích, na které tvrdě dopadla omezení z úhradových vyhlášek.

Nedostatek je i zdravotních sester

Žitníková doplnila, že odborům jde i o zajištění dostatečného počtu zdravotních sester. Nemocnice podle ní v dobách úspor omezily personál na nejnutnější minimum, klesly také platy. Uvítala dohodu s ministrem Němečkem, že v přístrojové komisi, která bude řešit nákupy drahé techniky do nemocnic, budou i zástupci odborů. „Chtěli bychom, aby tyto úspory mohly využít nemocnice na zvýšení platů i posílení počtu zdravotníků," shrnula.

S Němečkem se odboráři ve středu dohodli, že jim do konce června předloží návrh řešení přesčasů. Evropská legislativa povoluje 416 hodin přesčasů za rok, lékaři v nemocnicích dosud sloužili v průměru 1090 hodin.

Odbory vidí jako velký problém, že nemají pravdivé údaje o tom, jak to konkrétně v nemocnicích s přesčasy vypadá. Tripartita sice poslala do nemocnic dotazníky, ředitelé se prý bojí je pravdivě vyplnit, že by za překračování počtu hodin mohli být postiženi. Engel soudí, že v podstatě žádná nemocnice není schopná dodržet omezené počty přesčasů. U nemocnic, kde ředitelé vykážou, že problém není, vyzvou odbory úřady práce, aby provedly kontrolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…