Lékařské konzilium posoudí zdravotní stav prezidenta Zemana

05.11.2021 6:30

Lékařské konzilium dnes posoudí zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, který se od 10. října léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Ve čtvrtek nemocnice uvedla, že Zemanův stav se zlepšil a přeložila ho z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj rehabilitačního oddělení. Prezident by se měl během dne také telefonicky spojit s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem. Návštěvy až na výjimky nemocnice kvůli zhoršující se epidemické situaci zakázala.

Lékařské konzilium posoudí zdravotní stav prezidenta Zemana
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kancelář prezidenta republiky zveřejnila videozáznam z podpisu dokumentu o svolání sněmovny. Skutečně jej podepsal z lůžka Miloš Zeman

Složení multioborového konzilia nemocnice nezveřejnila. Členství v něm potvrdil končící rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima, dalšími členy jsou podle médií chirurg Pavel Pafko a fyzioterapeut Pavel Kolář.

Důvodem hospitalizace den po sněmovních volbách byly podle nemocnice komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Bližší diagnózu lékaři ani Hrad nezveřejnili, neměli k tomu souhlas prezidenta. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu hlavy státu začali zákonodárci v uplynulých týdnech uvažovat o dočasném převodu prezidentových pravomocí na předsedu Poslanecké sněmovny a premiéra.

Podle informací vojenské nemocnice, které 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), totiž nebyl prezident v té době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobou prognózu Zemanova zdravotního stavu lékaři hodnotili jako krajně nejistou a možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech označili za málo pravděpodobnou. Politici se shodli, že vyčkají do ustavení nové Sněmovny 8. listopadu, po níž podává vláda do rukou prezidenta demisi, a potom si případně od lékařů vyžádají další informace a zváží další postup.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Hrad oznámil, že Zeman se dnes spojí s Babišem, v sobotu pak prostřednictvím videokonference také se šéfem ODS a kandidátem pětice dosud opozičních stran na premiéra Petrem Fialou. Důvodem této formy komunikace je to, že ÚVN kvůli epidemii covidu-19 zakázala návštěvy. Zeman také podle Hradu ve čtvrtek uložil své kanceláři připravit návrhy rozhodnutí o přijetí demise vlády a o pověření kabinetu výkonem funkce do ustanovení nového. Ústavní právník Jan Kysela řekl Deníku N, že prezident může podle jeho názoru přijmout demisi od premiéra jen osobně.

Před volbami i těsně po nich dával prezident najevo, že chce dát šanci sestavit kabinet znovu Babišovi, který se podle něj mohl pokusit sestavit většinovou vládu s ODS, nebo STAN. Končící premiér a lídr nejsilnější politické strany ale už dříve řekl, že by takovou nabídku odmítl vzhledem k dohodě obou koalic, které mají ve Sněmovně většinu 108 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…