Lékový ústav zřejmě převede do státního rozpočtu téměř dvě miliardy korun

11.02.2015 13:48

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) asi letos převede do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun. Peníze by měly posloužit jako náhrada části výpadku příjmů z třicetikorunových regulačních poplatků, které byly od ledna zrušeny. Normu, která převod umožní, dnes hladce schválila sněmovna. Vládní předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Lékový ústav zřejmě převede do státního rozpočtu téměř dvě miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ústav má na zvláštním účtu přes dvě miliardy korun. Rezervy měl na nové projekty, jako jsou zavádění systému elektronických receptů a rozhodování o cenách a úhradách zdravotnických prostředků. Z těchto projektů prozatím sešlo.

Stát chce podle důvodové zprávy pomoci také pražské Nemocnici Na Bulovce a brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Do dvou nemocnic by mělo zamířit kvůli jejich špatné ekonomické situaci celkem 700 milionů korun. Bez finanční injekce by byl přímo ohrožen výkon stanoveného rozsahu zdravotní péče, píše se v důvodové zprávě. Brněnská nemocnice by podle zprávy musela poskytování péče úplně přerušit.

Výpadek příjmů z regulačních poplatků má letos činit asi 4,2 miliardy korun, z toho u ambulancí a lékáren bude podle dřívějších propočtů ve výši asi 3,27 miliardy korun. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od loňského ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…