Leoše Mareše ne, padlo z ANO. Leoš slyšel a vrátil. Vážná slova

01.07.2021 7:26

Počet pozitivně testovaných tento týden mírně stoupl a vrátil se na úroveň z předminulého týdne. Tématu očkování, dovolených a testování se v Událostech, komentářích věnoval místopředseda výboru pro zdravotnictví za ANO, Julius Špičák. Pro něj je klíčové očkování. „Kdo není očkován a nechce být očkován, tak mu asi nezbude nic, než aby se uzavřel do nějaké domácí bubliny," řekl v souvislosti s dovolenými. Ale i on je pro to, aby se ke covidu začalo přistupovat jako k běžnému respiračnímu onemocnění. A přestaly se denně hlásit například počty pozitivně testovaných. V této souvislosti si kopl do moderátora Evropy 2, Leoše Mareše. A ten mu odpověděl.

Leoše Mareše ne, padlo z ANO. Leoš slyšel a vrátil. Vážná slova
Foto: Repro Instagram
Popisek: Moderátor Leoš Mareš

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí
Julius Špičák uvedl, že stoprocentně pojede na dovolenou a z mutace delta strach nemá, protože je očkován. „Já si myslím, že očkování je absolutní podmínka. Naprosto absolutní podmínka. Kdo není očkován a nechce být očkován, tak mu asi nezbude nic, než aby se uzavřel do nějaké domácí bubliny. Ale to očkování považuji za naprosto jasnou podmínku," pravil místopředseda výboru pro zdravotnictví.

Přemlouvat lidi k očkování podle něho smysl má, uchýlil by se případně i k pobídkám. „Mě napadá loterie. Prostě loterie. Kdo se chce očkovat, dostane los, voucher na něco, na cokoliv," navrhl. Podle něho existuje ještě nezanedbatelná komunita neoslovených seniorů, kteří tvoří ohroženou skupinu. „Tam je třeba telefonovat, komunikovat opakovaně, usnadnit jim očkování, protože to jsou imobilní lidé na sklonku svého života." A pokud tato skupina bude zasažena, bude to prý mít velmi negativní dopad na celou společnost.

Podle Špičáka bude přibývat pozitivně testovaných a infikovaných, ale nebude dramaticky narůstat počet hospitalizovaných pacientů a zemřelých. „Takže se to bude víceméně chovat jako jiná sezónní respirační záležitost," mínil.

„Ale my tady nechceme mít víc pozitivně nakažených, nejde tomu nějak zabránit?" ptala se moderátorka, ale Špičák namítl, že to „prostě tak bude". Moderátorka se zeptala, zda by se lidé tedy neměli sami chodit testovat. Ale Špičák opět zdůrazňoval význam očkování: „Ten význam toho testování je velmi relativní, protože testy jsou zkrátka různé, prostě očkujme se."

Odkázal na Singapur a Velkou Británii, které už přecházejí na model, že covid bude běžné respirační onemocnění. A také vyzval, aby se covidu věnovala adekvátní pozornost. „Denně nezveřejňujme počet infikovaných. Já si dnes ráno pustím Evropu 2 v autě a slyším depresivního Leoše Mareše a Patrika. A slyším: Ježíši Kriste, už je to tu zas. Tak nepropadejme prosím těmto depresivním náladám."

„Musíte poslouchat třeba Radiožurnál," doporučila své veřejnoprávní kolegy Jana Peroutková. „Ano, budu poslouchat jiné rádio," uvedl poslanec ANO.

Leoš Mareš ovšem Špičákova slova slyšel. A „depresivní" zprávy svedl na svého kolegu, Patrika Hezuckého. „Za to může Patrik. Já hlásil vždycky jen skvělá čísla..." smál se slovům Julia Špičáka z Událostí, komentářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…