Lesbičky, homosexuálové a bisexuálové chtěli pro svůj průvod 460 000 korun. To, jak dopadli u vedení Prahy, zaskočilo i nás

06.02.2019 8:34

Rada hlavního města Prahy rozhodla o udělení grantů v oblasti kultury a umění na rok 2019. Seznam naše redakce obdržela přímo od zastupitelů. Mezi podpořenými se najde i několik velmi zajímavých projektů. Ukázalo se, že každý Pražan nepřímo přispívá na festival „Všichni jsme Afričani“, na celoroční činnost Společnosti pro queer paměť, která mimo jiné usiluje o „odborné historické poznání LGBT minulosti“ či na průvod Prague Pride.

Lesbičky, homosexuálové a bisexuálové chtěli pro svůj průvod 460 000 korun. To, jak dopadli u vedení Prahy, zaskočilo i nás
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Anketa

Měla by vláda zvýšit daně na tvrdý alkohol a hazard, jak naznačuje premiér Babiš?

78%
22%
hlasovalo: 6259 lidí
Pojďme se na jednotlivé kulturní akce podívat podrobněji. Z námi vybraných je určitě nejznámější festival pro lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby – Prague Pride. Ten se letos bude konat od 5. do 11. srpna a bude zaměřen na diskuzi o manželství pro gay a lesbické páry a také na mezigenerační porozumění. Celkové náklady činí 1 032 500 korun, Prague Pride požadoval po magistrátu 460 tisíc korun, grantová komise navrhla sto tisíc, které Rada potvrdila. 

Dodejme spravedlivě, že hlavní město tento festival podporuje dlouhodobě, a že současné vedení v čele s Piráty udělilo nejnižší dotaci za několik posledních let.

„Rada rozhodla, že podpoří tento projekt ve výši 100 000 korun, tedy poskytne neinvestiční účelovou dotaci – grant na realizaci kulturního doprovodného programu festivalu. Festival výrazným způsobem přispívá k popularizaci Prahy jako destinace pro LGBT turisty, nejvíce turistů v roce 2018 dorazilo z USA a Velké Británie. Lákadlem pro návštěvníky je jednoznačně kvalita a různorodost programu. Prague Pride 2018 realizoval 127 festivalových akcí, průvodu se účastnilo 40 tisíc lidí, festival navštívilo 92 000 návštěvníků. Koná se každoročně v srpnu od roku 2011. Celá akce upoutává velkou mediální pozornost, v loňském roce to bylo dle žadatele na 600 zmínek v zahraničních i domácích médiích. Žadatel získal na svůj projekt podporu HMP v oblasti v posledních 3 letech: 2016 – 230 000 korun, 2017 – 200 000 korun, 2018 – 388 000 korun (individuální účelová dotace v oblasti cestovního ruchu),“ sdělil ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha rovněž podpoří částkou 120 tisíc korun festival „Tvůrčí Afrika aneb všichni jsme Afričani“. Letos se bude konat již patnáctý ročník, který se snaží mapovat současnou dramatickou tvorbu autorů z různých afrických zemí. V roce 2019 se akce zaměří na Kamerun.

Naši redakci zajímala celková účast neboli návštěvnost festivalu.

„Návštěvnost se nedá přesně určit, jelikož většina akcí je bez vstupného a část akcí probíhá v otevřeném prostoru. Akce jsou dále realizovány v komorních prostorách (v Divadle na Prádle, Divadle Viola, posluchárnách FF UK a v literárních kavárnách). Každoročně je průběžně poskytovatelem grantu prováděna kontrola festivalu, kdy při jeho zahájení bývá návštěvnost okolo 100 procent a následující akce mají návštěvnost několik desítek návštěvníků (dle velikosti prostoru), kteří mají o problematiku zájem. Tuto kulturní akci svou povahou považujeme za velmi potřebnou a přínosnou pro pražskou veřejnost,“ řekl nám také mluvčí Vít Hofman.

Náhled oficiálního materiálu:
 

Dalším podpořeným subjektem je Společnost pro queer paměť, konkrétně se jedná o grant na celoroční činnost v roce 2019. Ta je vyčíslena hodnotou 284 164 korun, Praha přidá sto tisíc. 

„Ojedinělý projekt na podporu provozu Centra queer paměti vytváří vysoce profesionální zázemí pro uchování kulturního dědictví pražské queer komunity. Kvalitní odbornou metodikou vzdělává a buduje respekt k odlišnosti a stáří. Výstavní prostory centra jsou otevřeny široké veřejnosti a centrum nabízí i programy pro školy. Precizní popis projektu, přiměřený nízkonákladový rozpočet,“ tak ohodnotila spolek grantová komise a Vít Hofman dodává:

„Každý projekt je obodován dle splnění předepsaných kritérií a projekt, který dosáhne 65 bodů má nárok na grant. Tento projekt obdržel 72 bodů, proto mu byl přiznán grant. Hlavní město Praha pravidelně podporuje i jiné kulturní projekty nebo festivaly, které jsou zaměřené na prezentaci a integraci minoritních skupin, tedy i LGBT, například v roce 2019 podpoří 9. ročník festivalu Queer Eye finanční částkou 100 000 korun, festival a komunitní centrum Mezipatra a další.“

ParlamentníListy.cz v pondělí oslovily s několika dotazy na zmíněné festivaly radní Třeštíkovou (Praha Sobě), která má v gesci mimo jiné oblast kultury. Do vydání článku se nevyjádřila.  Dodejme, že Třeštíková je kromě radní hlavního města současně i místostarostkou Prahy 7. Tam má na starost kulturu, sport a sousedské vztahy. Piráti v minulosti odmítali kumulaci jejich funkcí, avšak neuspěli.

„To považujeme za problematické a opakovaně jsme se snažili přesvědčit Prahu sobě, aby se paní Třeštíková jedné funkce vzdala. Ze strany Prahy sobě to byl ale požadavek, ze kterého nechtěli ustoupit,“ uvedli tehdy pirátští politici.

Z informací o festivalu, které mají k dispozici radní hlavního města:

BG/634 S-MHMP 965645/2018 22842730 - Festival Prague Pride 2019 se bude konat od 5. do 11. srpna a tematicky se zaměří na diskusi o manželství pro gay a lesbické páry a na mezigenerační porozumění. Z tohoto důvodu se projekt soustředí na dvě aktivity festivalu, která toto téma rozvedou. Týdenní Pride Village na Střeleckém ostrově, které tvoří kulturní a komunitní program a pětidenní diskuzní centrum Pride House v Langhansu. Festival výrazným způsobem přispívá k popularizaci Prahy jako destinace pro LGBT turisty, nejvíce turistů v r. 2018 dorazilo z USA a VB. Lákadlem pro návštěvníky je jednoznačně kvalita a různorodost programu. Prague Pride 2018 realizoval 127 festivalových akcí, průvodu se účastnilo 40 tisíc lidí. Festivalu se každým rokem účastní přes 80.000 návštěvníků. Celá akce upoutává velkou mediální pozornost, v loňském roce to bylo dle žadatele na 600 zmínek v zahraničních i domácích médiích. Výše požadované dotace činí 45 % způsobilých nákladů.

Autory textu můžete oslovit prostřednictvím emailu B.Richterova@ParlamentniListy.cz a T.Novy@ParlamentniListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…