Lessy úplně změnil přístup, je to zvláštní, řekl Kubice v ČT

05.12.2011 23:10

Ještě v neděli byl ministr vnitra Jan Kubice přesvědčen o tom, že setrvání policejního prezidenta Petra Lessyho ve funkci by mělo destabilizující dopad na policii. V pondělí ale učinili přítrž všem sporům, když Lessy odkýval návrh na restrukturalizaci policejního prezidia. Kubice tento obrat v názoru odůvodnil tím, že si Lessy splnil své zákonné povinnosti.

Lessy úplně změnil přístup, je to zvláštní, řekl Kubice v ČT
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Při vrcholícím sporu o reorganizaci policie vyzval ministr vnitra Petra Lessyho k rezignaci. Ten nakonec svůj názor přehodnotil a představil návrh, který počítá se zrušením postu čtvrtého náměstka policejního prezidia a další stovky míst.

„Bylo patrné, že pan policejní prezident úplně změnil přístup z toho přístupu „ano" a pak „ale" a „nejde to". Z toho policejního prezidenta z konce dubna...je to zvláštní," nechal se slyšet ministr Kubice v pondělních Událostech, komentářích České televize.

Vysvětlení, že by dohoda vznikla kvůli náhlému uvědomění, že na Lessyho nemá žádnou páku, ministr odmítá. „To, že na něj nemám žádnou páku, jsem věděl od prvního okamžiku. Je to zákonné opatření a je potřeba ho respektovat. S tím přístupem, který měl pan policejní prezident minulé pondělí, to dál nešlo," vysvětlil Kubice.

Politický tlak na Lessyho? Nevylučuji, přiznal ministr

Změna postoje Kubiceho prý pramenila právě v Lessyho přístupu k funkci policejního prezidenta. „Policejní prezident má podle zákona představit organizační strukturu ve shodě s ministrem vnitra. A policejní prezident naplnil tu literu zákona, představil takovou strukturu," řekl ministr s nemizícím úsměvem na rtech.

Politický tlak Kubice nevylučuje, ze ztráty své důvěryhodnosti ale strach nemá. „Politický tlak nevylučuji, ale určitě ne z mojí strany. Neviděl jsem ho od minulého pondělka," hájil se. „Pokud by to byl politický tlak, tak by pan policejní prezident s takovou záštitou asi trval na svém. Ale on změnil názor," dodal Kubice.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…