Letecký den v ČSSD: Za kandidátku s KSČM vyloučení, píše deník

24.08.2022 11:12

ČSSD v Praze vyloučila několik desítek členů strany kvůli spolupráci s KSČM. Jinde levicová koalice přitom nevadí. Rozhodnutí oznámené stručným e-mailem od tajemnice bylo zdůvodněno specifiky metropole, kde kandidátku na „velký“ magistrát v koalici se Zelenými vede Anna Šabatová.

Letecký den v ČSSD: Za kandidátku s KSČM vyloučení, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná tisková konference ČSSD. Tématem byla situace ve zdravotnictví a možné důsledky plynoucí z posledních kroků vlády

Miroslav Svoboda byl 28 let aktivním členem sociální demokracie. Komunálním politikem na Praze 11, jedno volební období i poslancem. Nyní se ze stručného e-mailu dozvěděl, že jeho členství v ČSSD bylo ukončeno. Stejně jako desítkám dalších pražských členů.

Důvodem je spolupráce s komunisty a nezávislými kandidáty na společné kandidátce Sdružení pro Jižní Město do letošních komunálek.

ČSSD si v Praze schválila specifický „řád pro přípravu voleb“, omezující možnosti uzavírání koalice. Zatímco jinde je spolupráce někdejšího sněmovního levicového tandemu možná a reálně bylo spojenectví ČSSD-KSČM uzavřeno v desítkách měst a obcí, v metropoli je tomu jinak.

„O vyškrtnutí nás nikdo neinformoval,“ uvedl Svoboda. Kandidátní listinu podávala KSČM, ale jedničku na paritně obsazeném lístku má ČSSD.

O kauze informovalo i Právo, s titulkem „Spojili se s komunisty. Už nejsou v ČSSD“.

Strana vedená Michalem Šmardou v Praze na „velký“ magistrát kandiduje společně se Zelenými a dalšími menšími levicovými formacemi.

Svoboda upozorňuje, že městská část Praha 11 má v rámci metropole svá specifika. Z větší části ji tvoří velká sídliště na jihu metropole, stavěná v sedmdesátých a osmdesátých letech. Jejich obyvatelé jsou nyní v seniorském věku a intenzivně na ně dopadají sociální problémy spojené s dnešní dobou. Proto zde dává smysl spolupráce levicových stran.

Místní politiky KSČM zná jako spolehlivé a předvídatelné partnery, řada z nich se komunální politice v městské části věnuje mnoho let.

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKA SDRUŽENÍ PRO JIŽNÍ MĚSTO

Velkým tématem je zde také dostavba vnějšího pražského okruhu. Tam má ČSSD problém s magistrátní kandidátkou své strany, její lídryně Anna Šabatová veřejně prohlásila, že nekritické prosazování dostavby je špatně a dokonce kvůli tomu odmítá uzavřít koalici s ODS, která urychlenou dostavbu prosazuje.

Navíc je prý pro obě strany koalice neúnosné, co se na radnici Prahy 11 odehrává nyní. „Nebudu na nikoho křičet, že je lidské prase. To nemluvím o nejrůznějších trestních oznámení, která na sebe zastupitelé podávají,“ popisuje současné poměry pro Právo Vojtěch Bayer, který je coby kandidát KSČM dvojkou na levicovém lístku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…