Letošní Silvestr byl klidnější, přiznali záchranáři i hasiči

01.01.2012 12:24

Noc na přelomu roku i tentokrát přinesla více práce hasičům, záchranářům i policistům, ti ji však ve většině regionů v porovnání s předchozími lety hodnotí jako klidnější. Zdravotníci ošetřovali větší počet zranění zábavní pyrotechnikou, zejména na Moravě pak poskytovali pomoc také řadě podnapilých dětí. Policisté řešili zejména drobné potyčky, hasiči vyjížděli k řadě hořících kontejnerů.

Letošní Silvestr byl klidnější, přiznali záchranáři i hasiči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

Nejzávažnější události sobotního večera a noci však se silvestrovskými oslavami zřejmě nesouvisely. V Tanvaldu byl při potyčce zastřelen dvaadvacetiletý mladík, jeho o dva roky starší bratr utrpěl zranění. Policie z činu podezírá třiašedesátiletého muže. U Rudníku na Trutnovsku zahynul při dopravní nehodě člověk, v Postřelmově na Šumpersku vypukl požár, při němž hrozil únik jedovatého kyanovodíku. Tomu se podařilo zabránit, lidé v okolí však byli upozorněni na možné nebezpečí.

Rušno bylo v Praze, kde hasiči vyjížděli dvakrát častěji, než je obvyklé, a policisté museli třeba zachraňovat muže, který spadl do Vltavy. Karlovarská policie řešila mimo řady potyček také ohrožování střelnou zbraní a vyšetřovala bodné poranění muže, který si však nedokázal vybavit, jak se mu vlastně stalo. Kuriózní incident se odehrál na Kolínsku, kde syn ukousl otci kus nosu, v Roudnici nad Labem na Litoměřicku musela policie vyjednávat s mužem, který po dopravní nehodě utekl z vozu, skrýval se v domě a vyhrožoval sebevraždou.

Nechyběla klasická zranění zábavní pyrotechnikou

Záchranáři ošetřovali zejména poranění způsobená petardami, některá z nich byla vážná. Na Prachaticku vybuchla padesátiletému muži pyrotechnika v ruce a třiadvacetiletého mladíka zasáhla petarda do oka, v Palkovicích na Frýdecko-Místecku petarda popálila sedmatřicetiletého muže na rukách a obličeji. Na jižní Moravě zranila petarda v obličeji pětiletého chlapce v Říčkách na Brněnsku, osmiletému hochovi a osmnáctiletému mladíkovi v Brně lehce poranila oko. Vážné zranění zábavní pyrotechnikou ošetřili i zdravotníci v Pardubickém kraji.

Pomoc potřebovala řada opilých lidí, bylo mezi nimi i mnoho dětí. V Olomouckém kraji skončilo kvůli alkoholu v nemocnici pět dětí, ve Zlínském jich záchranáři ošetřovali šest, nejmladší byl desetiletý chlapec, podnapilé děti byly také v Moravskoslezském kraji. "Nejmladší z nich byla čtrnáctiletá dívka," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Hasiči kromě jiného zasahovali u požáru památné dřevěné rozhledny Hýlačky u Tábora, která byla zcela zničena, či u hořící dřevěné maringotky v Liběšicích na Mostecku. V Měděnci na Chomutovsku museli ze sjezdovky těsně po půlnoci transportovat člověka, který na bobech vrazil do konstrukce lyžařského vleku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …