Letošní prezidentští kandidáti Drahoš, Fischer a Hilšer zatím nejsou v Senátu v žádné frakci

16.10.2018 22:21

Senátorské kluby se dnes nerozrostly o další případné členy. Neúspěšní prezidentští kandidáti v řadách senátorů se stále rozmýšlejí, do kterého klubu vstoupí. Jasněji by mělo být ve čtvrtek. Vyplynulo to z vyjádření předsedů nejsilnějších senátorských frakcí. Změna od pondělí nastala pouze u klubu Starostů, jejichž kandidátem do vedení horní komory by mohl být nově také starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček. ČTK to řekl předseda frakce Jan Horník.

Letošní prezidentští kandidáti Drahoš, Fischer a Hilšer zatím nejsou v Senátu v žádné frakci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

„Na rozdíl od jiných klubů my ty chtíče nemáme, u nás není žádná osobnost, která by chtěla a někam se drala,“ uvedl Horník. Početně se podle něj klub zatím nerozrostl, měl by mít nejméně 16 členů včetně Herberta Pavery (TOP 09).

Podobná je i situace u lidovců, kteří mohou nadále počítat s 15 členy, řekl ČTK předseda senátorského klubu Petr Šilar. Jejich adeptem na předsedu Senátu zůstává bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl, na místopředsedkyni opětovně nestranička Miluše Horská.

Žádnou novou akvizici zatím nemá klub ODS se 16 členy. Vstoupit by k nim ale měl nový českobudějovický senátor Ladislav Faktor. Kandidoval jako nezávislý, občanští demokraté ho ale podpořili. Další posilou by mohla být buď někdejší poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková, nebo současný senátor Ivo Valenta (za Soukromníky).

Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (za STAN), Marek Hilšer (MHS) a Pavel Fischer (nezávislý) zatím s kluby vyjednávají. V kuloárech se mluví o tom, že Fischer by mohl posílit klub lidovců a Hilšer početně nejmenší Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, který by spolu s ním měl šest členů.

Sedmičlenný zůstává klub vládního hnutí ANO, ČSSD má 13 senátorů. Současnými senátory bez klubové příslušnosti zůstávají spolu s Valentou exministr Jiří Ciencala (za OSN) a Jaroslav Doubrava (za Severočechy).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…