Levičáci, není to žádná sláva: Komunisté, ODS a TOPka na stejno

04.04.2013 11:57

Společnost ppm factum vydala tiskovou zprávu, představující nejnovější volební odhady a rovněž možnosti povolební koalice. Vybírat by si mohla ČSSD, které by se nabízela většinová koalice jak s TOP 09, tak s KSČM a ODS. Celkově však většina ČSSD a KSČM není tak jednoznačná, jako bylo uváděno v některých minulých průzkumech.

Levičáci, není to žádná sláva: Komunisté, ODS a TOPka na stejno
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Předsedou ČSSD se stal opět Bohuslav Sobotka

Podle modelu by pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny překročilo šest stran. Agentura poznamenává, že toto „složení“ Poslanecké sněmovny se ve volebních modelech ustálilo již od června minulého roku.

Volby by s přehledem vyhrála ČSSD, která mírně posiluje a aktuálně by si připsala 26,6 procenta. Na druhém místě již poněkolikáté skončila TOP 09, což podle agentury stále může být důsledkem prezidentské kampaně jejího předsedy Karla Schwarzenberga. Tentokrát by si připsala 15,2 procent. Následují komunisté s 14,3 procenty a až na čtvrtém místě ODS premiéra Nečase, která by získala pouhých 13,7 procenta.

Celá zpráva ppm factum ZDE

Za vedoucí čtveřicí sněmovních stran by pětiprocentní hranici překonala ještě SPOZ a lidovci. Strana kolem prezidenta Zemana těsně vede se 7,4 procenta, KDU- ČSL ji následuje s rovnými sedmi procenty.

Po přepočtu na poslanecká křesla by ČSSD měla 68 mandátů, TOP 09 36, komunisté 34, ODS následuje s 33 křesly, SPOZ s 15 mandáty a KDU- ČSL žebříček uzavírá s 14 poslanci. Pro případnou vládní koalici se tak nabízí možnost spolupráce ČSSD s TOP 09, KSČM i ODS. Se Schwarzenbergovou stranou by měla relativně pohodlnou většinu 104 poslanců, s KSČM se nabízí většina 103 hlasů. Nejtěsnější většinu 101 poslanců by sociální demokraté dali dohromady i s ODS.    

I když si ČSSD může koaličního partnera vybírat, celkově levice v dubnovém volebním modelu ppm factum příliš neuspěla. V dřívějších odhadech vycházela pro spojenectví sociálních demokratů a komunistů mnohem výraznější většina.

Ve srovnání s březnovým modelem se obě levicové strany drží zhruba na stejné úrovni, ČSSD si po přepočtu polepšila o dva poslance, KSČM o tři, percentuální zisky se prakticky nezměnily. Na pravici si o čtyři křesla pohoršila TOP 09, o jedno naopak polepšila ODS. Zemanovci a lidovci shodně přišli o jednoho poslance.

Ještě v listopadu však u stejné agentury měly dvě největší levicové strany většinu 111 poslanců. Hlasy jim mezitím oběma odčerpala zejména SPOZ, která si tehdy připsala pouhých 8 křesel.

U jiných výzkumných agentur jsou volební vyhlídky levice optimističtější, ovšem i zde lze pozorovat stagnaci zejména u ČSSD. Podle březnového průzkumu agentury SANEP by si ČSSD připsala 66 mandátů, ale komunisty by ve Sněmovně reprezentovalo 42 poslanců. Pro vládní TOP 09 a ODS agentura odhadovala pouhých 32, respektive 25 křesel. Na ODS už se u této agentury dokonce dotahovali Zemanovci s 20 mandáty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…