Levicová aktivistka se zastala Angely Merkelové a dopadla moc zle

07.10.2016 10:35

Levicově naladěná média v Německu značně pobouřilo rozhodnutí soudu, v rámci kterého čelí známá aktivistka pokutě ve výši 1800 eur za to, že přemalovala nápis na zdi požadující odchod německé kancléřky Angely Merkelové z politiky.

Levicová aktivistka se zastala Angely Merkelové a dopadla moc zle
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Sedmdesátiletá Irmela Mensah-Schramm je v Německu známá jako „anti-nacistická“ aktivista, která zejména v posledních třiceti letech na zdech v německých městech mění znění údajně „neonacistických“ sloganů. Stejně jako celá řada levicových aktivistů po celém světě si málokdy lámala hlavu nad tím, jestli s její levicovou propagandou souhlasí také majitelé zdí domů, kam svá graffiti malovala.

Zatímco v minulých desetiletích získala díky svému levicovému aktivismu mnoho ocenění, nejvyšší soud v Berlíně ji tentokrát „ocenil“ zcela jiným způsobem. Mensah-Schramm byla udělena pokuta za poškozování cizího majetku ve výši 1800 eur. Tohoto činu se měla dopustit, když v Drážďanech přemalovala nápis „Merkel muss Weg“ (Merkelová musí odejít, pozn. redakce) na „Merke! Hass weg!“ (Pozor! Pryč s nenávistí! pozn. redakce).

Pokud bude v příštích dvanácti měsících sedmdesátiletá aktivistka opět přistižena při spáchání obdobného trestného činu, bude muset zaplatit velkou sumu peněz. Není překvapivé, že levicovému aktivismu vždy nakloněná německá média rozsudek soudu nechápou a napadají jej. Berlínský deník Tagesspiegel jej popsal jako „bláznivý“. Komentátor rozhlasového vysílání Deutschlandfunk jej zase považuje za „absurdní“.

Mluvčí nejvyššího soudu v Berlíně mezitím obvinil z finálního rozsudku státního zástupce. „Soud by v optimálním případě raději proces vzhledem k téměř nulovému provinění pozastavil, ale státní zástupce by s tím nesouhlasil. Soudce aspoň vynesl co nejmírnější trest,“ uvedl mluvčí k verdiktu soudu, se kterým se vedle aktivistických německých médií nehodlá smířit ani samotná Mensah-Schramm.

„Čekám na písemné zdůvodnění rozsudku a potom se proti němu nepochybně odvolám. A samozřejmě budu bojovat až do konce,“ uvedla odhodlaně levicová aktivistka, která pracovala celý život jako učitelka ve zvláštní škole. V posledních čtyřiceti letech také aktivně podporovala po boku Amnesty International liberální přistěhovaleckou politiku Německa. V roce 1981 vstoupila do Strany zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…