Levicový politik, kterému začínají fandit i pravičáci. I to ukázal průzkum oblíbenosti lídrů stran

30.01.2015 11:20

Průzkum společnosti STEM ukazuje, jak veřejnost vnímá působení předsedů jednotlivých politických stran. Zatímco Andreje Babiše (ANO) kladně hodnotí téměř tři čtvrtiny dotázaných, Petra Fialu z ODS pozitivně hodnotí jen necelých 20 procent lidí. Výrazně si polepšil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Levicový politik, kterému začínají fandit i pravičáci. I to ukázal průzkum oblíbenosti lídrů stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

"Podle lednového výzkumu předsedu hnutí ANO A. Babiše příznivě hodnotí téměř tříčtvrtinová většina české veřejnosti (72 %). Druhým nejlépe hodnoceným předsedou je lídr ČSSD B. Sobotka (63 %), jehož hodnocení se od posledního průzkumu významně zlepšilo. Téměř polovina občanů (46 %) příznivě hodnotí T. Okamuru. S mírným odstupem následuje P. Bělobrádek (41 %). Necelá třetina lidí (31 %) má příznivý názor na V. Filipa nebo K. Schwarzenberga. Předsedu ODS P. Fialu hodnotí pozitivně stále zhruba pětina obyvatel ČR (19 %)," hlásí agentura.

Stojí přitom za pozornost, že Karla Schwarzenberga lidé hodnotí negativně častěji něž Vojtěcha Filipa, ale předsedu KSČM desetina dotázaných vůbec nezná. U předsedy ODS Petra Fialy je toto číslo ještě mnohem vyšší, nezná ho až třetina dotázaných. Bělobrádka nezná téměř pětina.

Totožný průzkum proběhl i v říjnu roku 2014 a podle srovnání výsledků je možné říci, že ministr financí Andrej Babiš si udržuje stabilní podporu voličů.Totéž platí i o pánech Bělobrádkovi, Schwarzenbergovi a Filipovi. Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a šéf ODS Petr Fiala si pohoršili o tři procenta.  Fialova pozice se nijak výrazně nemění, zatímco Okamurova popularita setrvale klesá od předčasných voleb v říjnu 2013. Skokanem je ovšem premiér Sobotka, který si od posledního šetření polepšil o celých sedm procent. Z hlediska preferovaných politických stran začínají levicového premiéra Bohuslava Sobotku pozitivněji vnímat i voliči pravice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…