Levicový tisk oplakává Matěje Stropnického za to, jak se k němu chovala ČT v pořadu Nory Fridrichové

17.02.2015 11:50

Nedělní reportáž „Sólista“ v zábavně-publicistickém pořadu 168 hodin, která prezentovala život a dílo náměstka pražské primátorky Matěje Stropnického, kvůli kterému v týdnu chtěly ANO a ČSSD vyhodit jeho Trojkoalici z Rady, znechutila přispěvatele hned dvou levicových alternativních serverů. V obou se můžeme dočíst, kterak se povrchní zábava Nory Fridrichové snaží poplivat poctivého politika, který na rozdíl od jiných dokáže jít za svými ideály.

Levicový tisk oplakává Matěje Stropnického za to, jak se k němu chovala ČT v pořadu Nory Fridrichové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Levicový server A2alarm.cz konstatuje, že se Česká televize v pořadu 168 hodin pustila na „tenký let pseudopsychologického kýče“. Je prý pozoruhodné, že psychologizující portrét mladého „sólisty“ byl prezentován na základě jednoho hlasování na pražském magistrátu. „Toto jeho odmítnutí se v reportáži stává jakýmsi projevem psychického determinismu, jehož kořeny vězí kdesi hluboko v náměstkově nevědomí,“ žasnou autoři.

Na reportáž ČT se podívejte ZDE

Následné hodnocení z řad jeho kolegů od „zelených“ je prý pozoruhodné už tím, že autoři nechali promluvit i Martina Bursíka, který už žádným zeleným není (a mimoto už prý nikoho nezajímá), a Jakubu Patočkovi, který mladého náměstka vychválil, dali potměšile do titulku, že je Stropnického přítelem, aby prý jeho chválu devalvovali.

Komentář serveru A2alarm.cz ZDE

Následuje prý „ušmudlaná šablona rodinné anamnézy“, když prezentuje Matěje Stropnického jako neposlušného klučinu, nahání s kamerou jeho otce a sugestivně se ptá, zda jej dostatečně řezal. A pak už následuje finále v podobě odhalení, že Stropnický musí být asociální rebel, když jej dokonce hrál ve filmu Máj.

„Na každý pád je štěstí, že si Stropnický v mládí nezahrál třeba Adolfa Hitlera. Pak bychom se snadno mohli dočkat reportáže o tom, jak pražský náměstek ve svém asketickém krcálku tajně spřádá plány na invazi Polska,“ dodává server.

Místo toho, aby se náměstka zeptali, proč vlastně nehlasoval pro návrh svých kolegů o svozu odpadu, byli jsme svědky načrtnutého portrétu iracionální postavy se sklony k exhibicionismu. Pointou tedy podle serveru je, že zásadní politické rozhodnutí učinil Matěj Stropnický prostě proto, že je solitér a žije kdesi za duhou.

Novodobý Rath, jenže bez vína

Ještě otevřeněji se za něj staví známý komentátor Marek Řezanka na serveru Altpress.cz v textu „Hon na padoucha“. Hned v úvodu se konstatuje, že zatímco za minulé vlády se církevní restituce, premiérská tajemnice či činorodé duo Drábek-Šiška sice nevyšetřily, ale aspoň se o jejich povedených kejklích dozvěděli občané, nyní jakoby všechny kauzy z obrazovky zmizely. Nyní by si prý mohl konzument médií oddechnout, že na něj neútočí žádná ProMoPra a Opencardy, ale je otázkou, zda to není proto, že zpacifikovaná média do kauz současných mocných nešťourají.

Místo toho se prý raději strefují do těch, kteří se k poklonkování současným mocným nepřidali. Jedním z nejodvážnějších je prý v tomto směru Matěj Stropnický. „A tak média dostala svého „novodobého Ratha“. Konečně si můžeme připomenout grilování a smažení někoho, komu má být nasazena psí hlava. Víno si domů sice v krabici nenesl, ale ono se už něco najde,“ píše Altpress.cz. Objektivně se prý na asketického náměstka pražské primátorky dá něco najít jen stěží, ale média si prý vždy poradí, jak dokazuje reportáž ze 168 hodin, ale i dřívější pokusy, jak místopředsedu zelených zdiskreditovat.

Komentář Marka Řezanky na serveru AltPress.cz ZDE

Například když se všude psalo, že mu policisté zabavili počítač, a nakonec se zjistilo, že to vůbec nesouviselo s ním. Nyní se objevilo jeho hlasování proti koalici o tendru na svoz odpadu, které bylo následně všude prezentováno jako odbojná rebélie, ohrožující vládnu nad metropolí. A vrcholem je pak reportáž o „sólistovi Stropnickém“.

„Jasně sledovala cíl vykreslit riskera, který není schopen týmové hry – a který by měl z politiky pokud možno co nejrychleji zmizet. Ne, nemůže chybět nic, ani scény z Máje, kde „strašný lesů pán“ zabije svého otce. Tato pointa se bohužel ani kreativním médiím do repertoáru nehodila, tak si aspoň pomohla s varovným bleskem,“ píše server o reportáži.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…