Lezou do EU tajnými tunely, pašeráci vydělávají miliardy. Migrační krize nezmizela, zde jsou nové zprávy

05.02.2020 18:55

Ačkoliv se o tématu již tolik nemluví, Evropu stále sužuje migrační krize, informuje server Gatestone Institute. Prý se mnohonásobně zvýšila činnost pašeráckých gangů, které si mohou přijít až na sedm miliard eur ročně (175 miliard korun). Největším obtížím čelí Maďarsko, kde pašeráci vyhloubili několik tunelů přímo pod ploty na hranicích se Srbskem, kde se skrze tzv. balkánskou cestu snaží do Evropy proniknout statisíce migrantů.

Lezou do EU tajnými tunely, pašeráci vydělávají miliardy. Migrační krize nezmizela, zde jsou nové zprávy
Foto: Repro Twitter Filippe Grandi
Popisek: Migrace - ilustrační foto

V roce 2019 podle dat z Maďarska stoupl počet pokusů ilegálních migrantů o přechod srbsko-maďarských hranic na cifry z roku 2015, kdy do Evropy mířila největší vlna migrantů. Země je podle Szilárda Németha, vysokého úředníka maďarského ministerstva obrany, v „krizovém stavu“, kdy je na západním Balkánu shromážděno více než 100 000 migrantů, a „ačkoli je situace ještě stále pod kontrolou, začíná se podobat velké migrační krizi v roce 2015“.

Podle šéfa úřadu vlády Gergely Gulyáse se během prvních jedenácti měsíců roku 2019 uskutečnilo celkem 11 808 pokusů ilegálně proniknout do Maďarska. Nově se pokoušejí do země dostat skrze několik desítek metrů dlouhé tunely, které vedou přímo pod ploty postavenými v roce 2015. Tunely jsou vykopány až šest metrů pod zemí a vchody do tunelu jsou maskovány křovím, informuje server Gatestone Institute.

Anketa

Věříte Bezpečnostní informační službě (BIS)?

4%
96%
hlasovalo: 7582 lidí
V souvislosti s nedávnými objevy tunelů prohlásil Németh, že maďarská vláda zdvojnásobí počet vojáků hlídajících hranice a na objevení tunelů využije větší množství dronů. Roustoucí počet případů o ilegální přechod hranic ale pozorují i v jiných zemích Evropy, zejména ve Francii, Británii nebo Itálii. Podle Mezinárodní organizace pro migraci vstoupilo během roku 2019 do EU ilegálně více než 126 500 migrantů z Afriky, Asie a Středního východu.

Britský deník The Telegraph popsal nové metody pašeráků migrantů, kteří na Facebooku i jinde na sociálních sítích inzerují možnost dostat se do Evropy a vše dokumentují fotkami zdánlivě šťastných migrantů. Takové gangy podle deníku generují zisky až sedm miliard eur ročně (175 miliard korun).

Nejvíce problémů s ilegálními imigranty se objevuje kolem průlivu La Manche, kde migranti opakovaně útočí na řidiče kamionů, kteří je objeví při jejich snaze dostat se na korbu auta. Podle francouzské policie bylo při pokusu o dosažení Británie v roce 2019 zadrženo v kanálu La Manche nejméně 2358 migrantů. Jedná se o čtyřnásobný nárůst ve srovnání s rokem 2018, kdy bylo zadrženo 586 migrantů.

Podobné zprávy přicházejí také z Itálie, kde nedávno italská policie rozbila pašerácký gang, který do země přivážel tisíce Pákistánců, Indů a Bangladéšanů. Dvacetičlenný gang za dva roky odhadem přepravil do Evropy více než 1000 asijských migrantů a vydělal více než milion eur (25 milionů korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…