Lháři. Číňané se navezli do USA. Sepsali vše, co je napadlo

21.03.2022 14:12

USA jsou „říše lží“, kde ve spolupráci státní správy a médií vznikají senzační vylhané zprávy, jejichž cílem je oslabit americké konkurenty a upevnit světovou hegemonii severoamerické velmoci. Takto ostře se do Spojených států pustil oficiální anglický web čínské komunistické strany. A jako důkaz uvádí prý vyfabrikované zprávy o ruské invazi na Ukrajinu.

Lháři. Číňané se navezli do USA. Sepsali vše, co je napadlo
Foto: The White House
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Editoriál Global Times, což je anglicky vycházející oficiální web čínské komunistické strany, se zabýval chováním USA ve vztahu k Ukrajině. Respektive pokusům Washingtonu zatáhnout do této kauzy Čínu, která o to prý vůbec nestojí.

Čínský úvodník píše o americkém pokusu zabít jednou ranou hned dvě mouchy - Rusko a Čínu. Proto se prý pokouší o „dvojitou hru“, která se USA ale nedaří, protože Čína ji hrát odmítá.

Web připomíná, že po neúspěchu ve snaze Čínu přímo zapojit do své představy řešení konfliktu začaly USA vytahovat senzační „exkluzivní zprávy“ o tom, jak Čína o ruské invazi dopředu věděla, dokonce snad měla ovlivnit datum invaze, když Putina donutila odložit ji až po skončení pekingské olympiády.

Rovněž tyto americké zprávy měly tvrdit, že Rusko žádalo Čínu o ekonomickou, ale i vojenskou pomoc a že Čína naznačila, že se tomu úplně nebrání. „Tyto lži jsou dobře vymyšlené, ale bez jakýchkoliv důkazů,“ reaguje pekingský web. A dodává, že USA nemusejí pro svá tvrzení předkládat důkazy skoro nikdy, těm se prostě věří. A když náhodou nějaký ukážou, je to na úrovni nějaké lahvičky s práškem nebo pochybného videa.

Čínský novinář v úvodníku dodává, že vymýšlení lží je pro USA nezbytností pro hájení jejich hegemonie.

Číňané v úvodníku dále odhalují své zjištění, že „anonymní američtí úředníci“, kteří se stali zdrojem senzačních zpráv o čínské roli v ruské invazi, jsou ve skutečnosti zaměstnanci Národní bezpečnostní rady, tedy poradci Bílého domu.

CELÝ ÚVODNÍK ANGLICKY ZDE

Jejich informace měly jednak pošpinit Čínu na mezinárodní úrovni a kromě toho vrazit klín do čínsko-ruské spolupráce. Tím by Američané eliminovali hrozbu, že budou muset válčit na dvou frontách.

Následně citují pracovníka výše zmíněného poradního sboru, poradce pro pacifický region Kurta Campbella, že USA se navzdory situaci na Ukrajině chtějí zaměřovat na pacifickou oblast. Vše, co činí ve vztahu k Ukrajině, tedy bojuje především za jejich zájmy směrem k Asii.

Že USA jde hlavně o oslabení Číny má dokazovat i fakt, že před válkou se USA snažily diskreditovat Čínu v souvislosti s pandemií, včetně bizarních skazek o tom, co se mělo dít ve virologickém institutu ve Wuchanu, které byly později podle Číňanů vyvráceny.

„Lhali jsme, podváděli jsme, kradli jsme“. Takto otevřeně se měl přiznat bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo, když odcházel na ministerstvo z postu ředitele CIA. Tyto lži mají mít podobu „exkluzivních zpráv“ od pochybných zdrojů se státní správy.

„Spolupráce americké propagandistické mašinerie s diplomatickými a zpravodajskými službami značně zvyšuje klam těchto lží,“ varuje čínský web. USA navíc neváhají vyžadovat pro své lži podporu svých spojenců.

A když se lež amerických médií propálí, tak Washington, který „exkluzivní informace“ předal, dělá, že nic neví.

Čína proto doporučuje všem čtenářům na světě, aby k informacím ozdrojovaným od anonymních amerických úředníků nebo zpravodajských agentur přistupovali s maximálním kritickým odstupem.

Prostě proto, že USA jsou podle Pekingu ve skutečnosti „říše lží“, což je odkaz na slova Ronalda Reagana o SSSR jako „říši zla“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…