Liberecký kandidát ODS: Nedávejme lacino zpátky klíče od naší svobody

10.10.2013 15:03

,,Mnoho moci v rukou jedince je nebezpečně třaskavá směs a novým stranám budoucnost nedávám.“ Nejen s tím se svěřil starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS) našim stránkám. Prozradil nám také své cíle, s nimiž do Sněmovny kandiduje a důvody, proč by podle něj měli občané volit ODS. Řeč byla ale i o řadě komunálních problémů a především o transparentnosti úřadu a restech, které město má.

Liberecký kandidát ODS: Nedávejme lacino zpátky klíče od naší svobody
Foto: ODS
Popisek: Starosta Frýdlantu Dan Ramzer

Pane starosto, i vy jste přijal výzvu a v rámci předčasných voleb tak z 5. pozice kandidujete za ODS v Libereckém kraji do Poslanecké sněmovny.  Strana však má velmi obtížnou startovací pozici. Proč by podle vás nyní měli občané volit ODS a s jakým cílem kandidujete vy osobně?

Kdo z voličů preferuje svobodný život, nedotknutelnost soukromého vlastnictví, soukromé podnikání, dodržování lidských práv a solidaritu odpovědných s potřebnými může volit ODS. Cílem mé kandidatury je přenést téměř dvacetileté zkušenosti práce komunálního politika, učitele a manažera do vrcholné politiky. Nic neslibuji, chci společnou prací vrátit do politiky kvalitní správu veřejných věcí.

Jak jste se vyjádřil počátkem roku pro naše stránky, ODS je dlouhodobě fungující stranou a je konzistentní ve svém programu. Podle mnohých kritiků ale i některých členů strany, ODS právě v minulém volebním období rezignovala na svůj program, když mimo jiné například několikrát zvýšila daně. Nedomníváte se, že tak, že je třeba v tomto směru něco změnit?

Zda ODS rezignovala ve vrcholné politice na svůj program na vrub koaličnímu vládnutí nebo díky selhání jedinců je na posouzení občanů a našich voličů. Naopak velké množství našich starostů a zastupitelů za ODS se programem řídí. Svědčí o tom mnohá fungující nezadlužená města s přebytkovými rozpočty, která jsou schopná svůj rozvoj a existenci zajistit bez skandálů, a jsou dobrými místy pro život svých obyvatel i návštěvníků. Daně nezvýšila pouze ODS, ale koalice složená z ODS, TOP 09 a VV, později LIDEM. ODS připustila zvýšení daní, přestože ve volebním programu tvrdila opak. Že existují i jiné cesty jak konsolidovat státní rozpočet je fakt, ale nikdo by to nedokázal bez koaličních partnerů.

Ano je potřeba méně slibovat a více pracovat. A když slíbím, musím splnit.

Naopak kritický jste k různým politickým marketingovým projektům nebo politických hnutí, která vznikla odštěpením od „velkých stran“, kdy se standardní demokratickou diskusí jejich představitelé nedokázali prosadit. V rámci předčasných voleb ale neježe kandiduje řada nových stran, ale podle posledních průzkumy by se minimálně dvě (SPOZ a ANO) do Sněmovny skutečně dostali. Co tak očekáváte od jejich budoucnosti? A jak velkou konkurencí jsou podle vás nově vznikající subjekty na pravici pro ODS?

SPOZ a ANO nejsou pravicové projekty a míří na jiné, než pravicové voliče. Oba projekty jsou soustředěny na jednu konkrétní osobu. Mnoho moci v rukou jedince je nebezpečně třaskavá směs. Dějiny nás o tom již přesvědčily. Pokud nikoho nepřesvědčili debakly projektů jako Unie svobody v devadesátých letech, slepenec volební koalice Zelených v roce 2006 a Věcí veřejných v posledním volebním období, potřebují další dávku ANO, ÚSVITU, SPOZ a jiných. Jejich budoucnost neočekávám, a když tak velmi krátkou.

V komunální politice jste ale již téměř 20 let a od roku 2008 jste starostou Frýdlantu. Ponechal byste si ale i v případě úspěchu v předčasných volbách, mandát starosty nadále?

Ne.

ODS má ve Frýdlantu starostu již páté volební období. Předpokládám, že jste tak ve funkci starosty navazoval především na své předchůdce. Když se ale ohlédne zpět, co považujete za svůj největší úspěch? Co se snažíte jako starosta dělat, aby byl městský úřad vůči občanům co nejvíce otevřený a transparentní? A myslíte si, že má město v tomto směru k občanům nějaké resty?

Úspěchy musí hodnotit jiní nebo historie. Mám radost z týmu, který zvládl likvidaci následků povodní v roce 2010, z projektů, které oživují naše město a dělají ho hezčím, jsem rád, že mohu být u rozvoje projektu SINGLTREK POD SMRKEM.

Politika a úřad je služba veřejnosti. Jsme tu pro naše občany, ne oni pro nás. O kvalitě naší práce svědčí třeba druhé místo Frýdlantu v akci MĚSTO PRO BYZNYS v roce 2012 nebo letošní první místo v soutěži HREA projektu „EFEKTIVNĚ ŘÍZENÝ ÚŘAD“, který zaváděl do naší práce prvky procesního a projektového řízení.

Registr veřejných zakázek, připravovaný archív registru smluv, rozšířené úřední hodiny, rezervační systém pro klienty exponovaných agend, přehledné webové stránky, pravidelná setkání s občany jsou aktivity vedoucí k otevřenosti a transparentnosti našeho města. Ale pravdou je, že jeden drb je stále silnější než deset argumentů.

Resty musíme mít. Jinak by nebylo co vylepšovat. Třeba přesvědčit spoluobčany o tom, že sami zmohou víc, než si myslí, jen se nebát a adresně říct nebo napsat co chci a nechci.

Jedním ze zásadních témat pro město v tomto roce byla otázka budoucnosti zdravotnictví ve městě, kdy bylo v ohrožení nejprve zrušení gynekologické nemocnice a posléze i frýdlantské nemocnice. Domníváte se, že jsou tak již nyní všechny problémy zažehnány? A jak byste tak celkově hodnotil zdravotnictví ve městě?

Nemocnici Frýdlant, s.r.o. koupila silná privátní firma. Město Frýdlant v této společnosti nemá žádnou majetkovou nebo rozhodující pravomoc. Věřím, že nový vlastník investoval nejen do vlastní budoucnosti, ale především do budoucnosti zajištění zdravotní péče na Frýdlantsku. Proto je i předpoklad, že se podaří, díky diagnostickému, laboratornímu a odbornému zázemí nemocnice, udržet a přitáhnout nové praktické i odborné lékaře.

Jak pokračuje rekonstrukce úpraven vody ve Frýdlantu a Bílém Potoce? Na investici za víc než 350 milionů se podílí kromě státu i EU. Bude se podílet ale i město? A jaké investice tak plánujete v druhé polovině roku z rozpočtu?

Pro zahájení rekonstrukcí úpraven vod je potřeba učinit poslední krok. Zajistit ručení půjčky ze Státního fondu životního prostředí ČR. Je připraveno výběrové řízení na ručitele, které bude realizováno do konce letošního roku. Město Frýdlant se podílí částí ručením a částí kapitálovým vkladem do projektu a do společné vodárenské společnosti.

V druhém pololetí jsme rekonstruovali tři komunikace, opravili tři domy v památkové zóně, zateplujeme školu z prostředků EU a otevřeli jsme digitalizované městské kino. Celkové investice v druhém pololetí roku 2013 převýší 20 miliónů korun.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Vzkazy mám. Dva:

1.       Nedávejme lacino zpátky klíče od naší svobody, kterými jsme cinkali v roce 1989, těm, kterým jsme je vzali. Jsou stále mezi námi.

2.       I nadále neslibuji, pracuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…