Lichtenštejnsko: Češi z nás dělají Němce. Despekt k naší suverenitě

27.08.2020 12:32

Ministryně zahraničí, spravedlnosti a kultury Lichtenštejnska Katrin Eggenbergerová se v rozhovoru pro server Forum24.cz obula do České republiky. Považuje za naprosto nepřijatelné, že úřady našeho státu v minulosti označily občany Lichtenštejnska za Němce a nechápe, proč se tohoto stanoviska Česká republika drží dodnes.

Lichtenštejnsko: Češi z nás dělají Němce. Despekt k naší suverenitě
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Skutečnost, že lichtenštejnští občané jsou českými soudy a úřady stále považováni za Němce a že Česká republika není ochotna zahájit jednání o nevyřešených otázkách vlastnictví, ukazuje na nedostatečný respekt k suverenitě a státnosti Lichtenštejnska. Lichtenštejnsko je suverénním státem od roku 1806 a během druhé světové války bylo neutrální. Lichtenštejnsko tímto krokem vyjadřuje svou neochotu tolerovat přetrvávající nerespektování své suverenity a svůj názor, že česká rozhodnutí tuto suverenitu ohrožují,“ zdůraznila členka vlády.

Lichtenštejnsko se proto obrátilo na Evropský soud pro lidská práva a podalo na Česko mezinárodní stížnost. Česká republika dostane čas na stížnost reagovat. Lichtenštejnové svým krokem dávají najevo, že jim s Čechy došla trpělivost.

Ačkoli prý probíhala neformální jednání mezi oběma stranami, tak oficiální dialog ke stížnosti Lichtenštejnů prý nikdy zahájen nebyl.

Před soudem pravděpodobně proběhne ústní slyšení k případu až v roce 2022 a samotný soudní verdikt by mohl padnout o půl roku později.

Lichtenštejnské knížectví však věří, že by šlo spor vyřešit i jinak a to diplomatickými kanály. Vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi byly navázány v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…