Lidé bojují za venkovské pošty. Petici podepsalo na 60 tisíc občanů

08.01.2014 17:17

Podpisovou akci organizuje Sdružení místních samospráv, které chce přesvědčit vládu, aby zachovala stávající tuzemskou poštovní síť.

Lidé bojují za venkovské pošty. Petici podepsalo na 60 tisíc občanů
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Impulzem pro zorganizování petice byl návrh nařízení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), podle něhož by pošta měla provozovat minimálně 2100 poboček. V současnosti jich má 3200. Vláda zatím návrh neprojednala.

Stanovení minimálního počtu poštovních poboček se do poštovního zákona dostalo na základě poslanecké iniciativy

"V případě, že by ho vláda schválila, znamenal by ohrožení existence více než tisíce poboček," uvedl tajemník sdružení Tomáš Chmela. Premiér v demisi Jiří Rusnok zástupcům sdružení oznámil, že jeho vláda se návrhem až do konce svého funkčního období nechystá zabývat.

Od stanovení minimálního počtu provozovaných poboček se bude odvíjet částka, kterou bude stát platit za zachování ztrátových pošt. "Parametry pro poštovní síť, lépe řečeno pro stanovení minimálního počtu poštovních poboček, stanovil ČTÚ ve skutečnosti před rokem. Síť však doznala pouze minimálních změn. Přesto je rozhodnutí vlády pro poštu velmi důležité," řekl mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Stanovení minimálního počtu poštovních poboček se do poštovního zákona dostalo na základě poslanecké iniciativy, i přesto, že počet poboček již určují prováděcí vyhlášky k zákonu. ČTÚ již dříve upozornil, že jde o minimální počet, pod který pošta nemůže jít, a neznamená to, že by pošta měla pobočky hromadně rušit. Podobně se vyjádřilo i vedení pošty. Případné změny v síti musí pošta projednat se zástupci Svazu měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…