Lidé na Klárově uctili oběti odboje proti nacistické okupaci

08.05.2019 20:40

U památníku v podobě národní vlajky na pražském Klárově přibližně dvě stovky lidí uctily oběti domácího odboje proti nacistické okupaci v letech 1938 až 1945. Setkání organizoval Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Jeho kontroverzní předseda Jaroslav Vodička se pietního aktu nezúčastnil kvůli pobytu v zahraničí. Hlavními mluvčími byli první místopředseda ČSBS Emil Kulfánek, starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) a velvyslanec Slovenské republiky Peter Weiss.

Lidé na Klárově uctili oběti odboje proti nacistické okupaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Emil Kulfánek

Na setkání se vedle veřejnosti objevili váleční veteráni, zástupci Junáka, Sokola a dalších organizací.

Starosta Čižinský ve svém projevu uvedl, že odkaz květnového povstání není ani v dnešní době zcela naplněn. „Není naplněn boj za lidská práva, ke květnovému osvobození patří také špatné zacházení sovětských velitelů s podřízenými, odvlečení ruských emigrantů a násilí na nevinných Němcích. Už tenkrát se připravoval nástup komunismu,“ sdělil.

Slovenský velvyslanec Weiss prohlásil, že britský premiér Winston Churchill a americký prezident Franklin Roosevelt neměli iluze o sovětském vůdci Josifu Stalinovi, ale museli se s ním spojit proti Hitlerovi, který neváhal pro vítězství použít ani ty nejbrutálnější metody. „Na druhou světovou válku bychom se měli dívat přes fakta, a ne přes ideologické brýle. Bez milionů padlých Rusů by spojenci nezvítězili tak rychle a Stalina do střední Evropy pozval Mnichov 1938 a neochota Spojenců dříve otevřít západní frontu,“ uvedl.

Podle bádání historiků Vojenského ústředního archívu v Praze činí počet obětí německého nacismu v bývalém Československu zhruba 343.000 lidí. Většinu z nich tvořili Židé. Do tohoto počtu však nejsou zahrnuti lidé, kteří zemřeli po druhé světové válce na následky týrání, perzekucí, věznění v koncentračních táborech a věznicích, totálního nasazení a podobně.

Předseda ČSBS Vodička čelí kritice mimo jiné za to, že ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) letos v březnu řekl, že úřad se spolkem kvůli kontroverzím omezil spolupráci. Dodal nicméně, že je v něm mnoho lidí, kteří si pozornost zaslouží. Spolek sdružuje válečné veterány, odbojáře, partyzány a jejich pozůstalé či rodinné příslušníky.

Z ČSBS kvůli němu například odešli pozůstalí po lidické ženě Anně Nešporové Antonín Nešpor a Pavla Nešpor Bellisová, historik Eduard Stehlík, přeživší z Osvětimi Eva Lišková, Jarmila Doležalová rozená Šťulíková, která přežila vyvraždění Ležáků nebo válečný veterán a bojovník od Tobrúku Pavel Vranský.

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…