Lidé, ne developeři! ČSSD se pustila do boje za tisíce levných bytů

17.07.2020 20:30

Zákon o dostupném bydlení by mohl začít platit ještě v tomto volebním období – iniciativy se chopila sociální demokracie. Návrh začaly kritizovat developerské skupiny, což ČSSD jasně odmítá s tím, že se pouze bojí nižšího zisku. „Zákon pomůže dodat na trh tisíce bytů s cenou, která bude o třetinu nižší než běžná komerční výstavba,” řekl autor návrhu zákona Jan Birke ParlamentnímListům.cz.

Lidé, ne developeři! ČSSD se pustila do boje za tisíce levných bytů
Foto: archiv JB
Popisek: poslanec Jan Birke (ČSSD)

Sociální demokracie představila návrh zákona o dostupném bydlení, který má zpřístupnit možnosti získat byty i pro méně majetné. Do návrhu se ihned po zveřejnění pustili developeři a někteří analytici s tím, že zákon ve skutečnosti byty zdraží. 

To důrazně odmítá autor návrhu zákona, poslanec Jan Birke (ČSSD). „V prvé řadě je to návrh zákona, ze kterého budou mít prospěch občané a města a obce, nikoli developeři. Ti trhu s bydlením kralují dlouhá léta, jsou vlastně jediným hráčem, který je schopen stavět byty a podle toho také vypadá současná situace a ceny bytů.“

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí

„Náš návrh zákona umožňuje neziskovou výstavbu bytů, tzv. za náklady, a nevytváří žádný zisk. Proto bude možné dodat na trh tisíce bytů o zhruba třetinu levněji, než je současná komerční výstavba. A to bude tlačit na cenu veškerého bydlení, ale směrem dolů, a nikoli nahoru. Obecně však platí, že tento zákon není namířen proti developerům, očekávám z jejich strany spíše nějakou racionální spolupráci,” říká Jan Birke pro ParlamentníListy.cz.

Podobně se nedávno vyjádřil i předseda ČSSD Jan Hamáček v Právu, podle něhož developeři zákon shazují kvůli tomu, že myslí na vlastní zisk. Zatímco sociální demokracii jde o lidi. Nešlo podle něho o reakce na samotný zákon, ale na titulky novinových článků. 

„Developeři hájí především svoje finanční zájmy. Přicházeli s tím, že se zvýší korupce, že budou muset odevzdávat část bytů starostům a že bydlení de facto zdraží. Nic z toho není pravda. Jen doufám, že si náš návrh řádně přečtou,” sdělil Hamáček.

Jan Birke věří, že sociálnědemokratický návrh získá v Poslanecké sněmovně podporu koaličního hnutí ANO. „Jde jednoznačně o zákon, který pomůže řešit současnou kritickou situaci s bydlením. A podobně funguje ve vyspělých evropských zemích, jako je například Rakousko. Nejde o žádný nepromyšlený experiment, ale naopak o praxí prověřený dobře fungující zákon,“ konstatuje poslanec a dlouholetý starosta Náchoda.

Obavy, že v případě úspěchu zákona si plusové body připíše premiér Babiš, podle svých slov Jan Birke nemá. „Je jasné, kdo s tím přišel. Ale znova opakuji, jde mi o to, aby zákon vstoupil v platnost, a očekávám, že návrh najde podporu u většiny parlamentních stran, protože prostě přináší dobré řešení bytové problematiky,“ má jasno.

„Jako starosta vím, že mnohé obce aktivně řeší možnosti, jak stavět své byty pro profese, které každé město potřebuje, to znamená pro učitele, policisty, zdravotníky, hasiče a další. A když jim dáme tento zákon, můžou konat v podstatě hned a do dvou let mít postaveny byty,“ uzavírá Birke, s tím, že po schválení zákona začne výstavba prakticky okamžitě a ulehčí tak řadě obcí, které problém s bydlením dlouhodobě řeší.

ČSSD poslední dobou poměrně pilně pracuje na vlastním obrazu. Jak nedávno ParlamentnímListům.cz řekl politolog Jan Kubáček, prezentace sociální demokracie zažila neskutečnou proměnu, která je pro veřejnost uvěřitelná, přirozená a dovede upoutat pozornost.

Několik marketingových expertů, s nimiž jsme mluvili, se navíc shoduje, že sociální demokraté vzali předvolební kampaň a prezentaci obecně za správný konec – dobře zpracovaná grafika, jednotná komunikace... Je prý vidět, že pochopili, jak svou práci představit veřejnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…