Lidé nevěří, že vláda vyřeší státní dluh, uvádí STEM

31.12.2011 6:50

Neustálé zyvšování státního dluhu se lidem líbí čím dál méně, z průzkumu agentury STEM ale vyplývá, že lidé nevěří, že by vláda jeho nárůst zastavila.

Lidé nevěří, že vláda vyřeší státní dluh, uvádí STEM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Růst státního dluhu považují za problém více než tři čtvrtiny lidí (76 procent), současně však příliš nesouhlasí s úspornými opatřeními vlády a nevěří, že kabinet bude schopen dluhy snížit. Uvádí to nejnovější prosincový průzkum STEM.

O úspěšnosti snahy vlády jsou většinově přesvědčeni pouze stoupenci ODS (52 procent). Z příznivců TOP 09 sdílí tento názor 45 procent dotázaných, ze sympatizantů opozičních stran sdílí tento názor 13 procent stoupenců ČSSD a šest procent příznivců KSČM.

Kompletní zpráva STEM

Klesla podpora reforem

I přesto, že reformy a úsporná opatření jsou nepopulární a bolestivá, meziročně se počet lidí, kteří s politikou úspor souhlasí, snížil minimálně. Zatímco v roce 2010 vyjadřovalo podporu takovéto politice 49 procent české veřejnosti, letos je to 44 procent.

S politikou úspor souhlasí tři čtvrtiny stoupenců ODS i TOP 09. U stoupenců ČSSD je podpora zhruba třetinová. U příznivců KSČM je podpora takovýchto opatření 17procentní.

Výrazně poklesl také podíl voličů ODS, kteří očekávají úspěch vlády. Zatímco před rokem tento názor sdílelo 78 procent, nyní je zhruba 52 procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…