Lidé reformě důchodů nevěří. Podporuje ji jen 12 procent dotázaných

29.11.2011 19:23

Schválená penzijní reforma má ve veřejnosti malou podporu. Plánu na převod části prostředků sociálního pojištění ze státního systému rozumí a podporuje jej pouze 12 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

Lidé reformě důchodů nevěří. Podporuje ji jen 12 procent dotázaných
Foto: Centrum Elpida
Popisek: Kurz Digitální fotografie v Centru Elpida pro seniory

Penzijní reforma počítá s tím, že si lidé budou moci převést na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění, které v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou je, že lidé přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Součástí penzijní reformy je i transformace současného penzijního připojištění. Reforma má vstoupit v platnost od roku 2013.

Celý průzkum STEM ZDE

Návrh nemá podle STEM velkou podporu veřejnosti a navíc není srozumitelný. Jednoznačně to v průzkumu uvádí pětina lidí, další třetina zvolila variantu "váhám, nevím". Jen necelá polovina návrhu rozumí a jasně se k němu vyjádřila, 12 procent lidí návrh podporuje, 34 procent ho odmítá.

Další průzkumy agentury STEM

Podrobnější data podle autorů výzkumu ukazují, že mezi příznivci ČSSD a KSČM převládá odmítnutí reformy. Rozumí mu, ale nepodporuje ho 40 procent stoupenců ČSSD a 44 procent voličů KSČM. Plánu rozumí a podporuje ho jen šest procent, respektive pět procent příznivců těchto stran. Stoupenci ODS a TOP 09 podle STEM z velké části váhají. Plánu změn v penzijním systému shodně rozumí a podporuje ho po 23 procentech sympatizantů zmíněných vládních stran. Proti je 24 procent jejich příznivců.

Výzkumu STEM se zúčastnilo od 31. října až 7. listopadu 2011 více než 1200 plnoletých lidí.

Psali jsme:
S důchodovou reformou lidé nesouhlasí. Chtějí spoléhat na stát

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…