Lidé se bojí o zaměstnání, ale za prací se stěhovat nechtějí, ukazuje průzkum

09.06.2012 6:16

Průzkum agentury STEM ukázal, že se dvě třetiny obyvatel Česka bojí ztráty zaměstnání. Ani nelehká ekonomická situace však nevede k tomu, že by byli ochotni se přestěhovat za prací. Vůli k případnému přestěhování se vyjádřilo v průzkumu jen 43 % ekonomicky aktivních mužů a 37 % žen.

Lidé se bojí o zaměstnání, ale za prací se stěhovat nechtějí, ukazuje průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nejen ve spojitosti s úspornými opatřeními vlády se lidé bojí o práci. Toho, že skončí bez zaměstnání, se obávají až dvě třetiny ekonomicky aktivních lidí.  Ukazuje to průzkum agentury STEM, která upozorňuje na to, že toto číslo je poměrně vysoké, ale zároveň informuje, že tento trend trvá již delší dobu. Průzkum také ukazuje, že lidé jsou ochotni zaměstnání změnit a to i mimo svůj původní obor, ale většinou se odmítají za novou prací stěhovat. Čím to je?

Nedostatek bytů

„Ani současné ekonomické problémy zatím nenarušily pasivní strategii v řešení potenciální nezaměstnanosti. Lidé jsou odhodláni změnit místo, pracovat mimo obor, ale jen málo z nich je ochotno jít za prací. Příčin tohoto stavu je zřejmě několik. Jednou z nejsilnějších je patrně vázanost k rodinnému nemovitému vlastnictví. Vedle toho tu je malá flexibilita trhu s byty a domy a fakt, že levné byty jsou zpravidla tam, kde není práce. Svou roli hraje asi i širší zázemí, posilující se zejména po založení rodiny,“ píše agentura.

Ze samotných čísel vyplývá, že muži jsou ochotnější přestěhovat se za prací než ženy. Svou roli hraje i věk dotázaných občanů. Platí, že mladší respondenti byli ke stěhování za zaměstnáním ochotnější. K hledání nového bydliště kvůli práci je ochotno 51% dotázaných ve věku do 30 let a pouze 28 % dotázaných nad 45 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…