Lidé se k nošení roušek dobrovolně vrátí, věří epidemiolog Maďar

23.05.2020 14:35

Epidemiolog Rostislav Maďar, který má spolu s kolegy na starosti rozvolňování karanténních opatření, upozorňuje, že teď sice lidé mohou roušku venku odložit, ale osobně věří, že se k jejich nošení dobrovolně vrátí.

Lidé se k nošení roušek dobrovolně vrátí, věří epidemiolog Maďar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rastislav Maďar (uprostřed)

Od pondělí můžete při pohybu venku odložit roušku. Ale epidemiolog Rostislav Maďar v rozhovoru pro iDNES.cz konstatoval, že červen ukáže, jak to bude v Česku vypadat dál.

Nošení roušek ve veřejných vnitřních prostorách zůstane zřejmě ještě delší dobu. Vývoj situace v červnu nám ukáže, jaká strategie bude do budoucna možná bez toho, abychom riskovali zhoršení epidemiologické situace,“ uvedl Maďar. „Současně je velmi pravděpodobné, že na podzim a v zimním období budeme roušky zase používat častěji, bez ohledu na to, jestli bude povinnost jejich nošení zpřísněná, nebo ne. Lidé se k nim budou vracet sami dobrovolně,“ dodal.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na páteční tiskové konferenci oznámil, že z celorepublikového hlediska je koronavirus na ústupu, ale stále platí, že v republice existují ohniska nemoci covid-19, která je třeba řešit. Jedno z ohnisek se momentálně nachází na Dole Darkov na Karvinsku, kde bylo pozitivně testováno víc než 100 horníků a několik členů jejich rodin.

Není přitom bez zajímavosti, že nošení roušek má velkou tradici. Lidé je nosili už v dobách antiky a tento zvyk přetrval i ve středověku, kdy lidé doufali, že je zakrytí obličeje můžu ochránit před morem a dalšími nemocemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…