Lidé umírají a vás zajímá tohle? Novinářka o Ukrajině úplně jinak. Přišlo peklo

23.04.2022 6:46

Silné reakce budí glosa reportérky Seznam Zpráv Evy Soukeníkové, v níž se v rámci podcastu „Dvě minuty“ přiznala, že je zděšena tím, že se během probíhajícího konfliktu na Ukrajině mluví především o vojenské technice, ale nedebatuje se i o jiných tématech, jako je kupříkladu „krize maskulinity“. Příliš kladných reakcí se jí nedostalo. „Autorku šokuje, že když propukla válka a umírají lidé, tak se zbrojí a málo se debatuje krize maskulinity,“ zaznělo nechápavě v jedné z reakcí. Podle reportérky nás však „empatie a soudržnost ubrání před putinismem“.

Lidé umírají a vás zajímá tohle? Novinářka o Ukrajině úplně jinak. Přišlo peklo
Foto: Repro YouTube The Globe and Mail
Popisek: Civilisté utikající před ruskou palbou na obytné čtvrti města Irpiň

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Reportérka Seznam Zpráv se k válce na Ukrajině vyjádřila se zděšením, že „do názorového mainstreamu se vrací fascinace zbraněmi a vojenskou technikou a chvála kultu osobnosti“. „Sem tam se přidá inteligentně skrytá xenofobie a vše jako leitmotiv protíná až nábožná úcta k Petru Fialovi,“ zhrozila se.

Kromě samotné války ji prý „vyděsilo“, jak někteří přebrali válečnou rétoriku. „Mám jako jediná obavy, když oficiální politické účty na sociálních sítích zveřejňují fotografie vojáků, tanků a zbraní? Sama zvedám obočí u čistě obdivných textů o premiérovi země? Jsem divná, když mi přijde okamžité sypání peněz do vojenské techniky a zbraní ve své podstatě nesmyslné, protože a priori nechci financovat zabíjení lidí?“ ptá se Soukeníková během probíhajícího válečného konfliktu.

Nechápe prý, proč je v současnosti „nulový prostor“ pro diskusi, která by se zabývala i dalšími problémy, které současný svět a společnost mají.

A co že jsou takové problémy během války, mající již desítky tisíc obětí mezi civilním obyvatelstvem, o kterých by měla raději probíhat diskuse? To reportérka vylíčila hned poté. Jde například o uvažováním nad „krizí maskulinity“.

„Zmínila jsem tuhle na twitteru, že matematik René Levínský v magazínu Heroine velmi zajímavě uvažoval nad krizí maskulinity. První komentář? ‚Řešíme tu daleko důležitější věci. Toto není problém.‘ Velká část společnosti je totiž podle mého pozorování až zvrhle spokojená, že se zase mluví o tom, čemu rozumí. Svět se zase otáčí podle bílých heterosexuálních linií, uf!“ nechápe novinářka, podle níž neřešení těchto problémů ostatních „rozevírá společenské nůžky do stále větších šířek“.

„Netvrdím, že nás intelektuální uvažování nad maskulinitou ubrání před Putinem. Empatie a soudržnost nás ale ubrání před putinismem. Dospělá, vyvinutá a tolerantní společnost je naší jedinou efektivní a udržitelnou zbraní,“ dodala ve své glose Soukeníková.

Netradiční uvažování reportérky vzbudilo dosti pozornosti a na názory Soukeníkové upozornil například novinář Tomáš Jirsa. „Autorku šokuje, že když propukla válka a umírají lidé, tak se zbrojí, málo se debatuje krize maskulinity a lidé i zatleskají premiérovi, který koná. Její řešení? ‚Dospělá, vyvinutá a tolerantní společnost je naší jedinou efektivní a udržitelnou zbraní,‘“ shrnul s podivem.

Slova reportérky okomentoval i senátor Zdeněk Hraba (za STAN). „To se tak někteří dlouho snaží vytlačovat téma zbraní z veřejné debaty, až jsou někteří překvapení, že se zbraně používají ve válce...“ ohodnotil.

Není to přitom poprvé, co se Soukeníková vyjadřuje netradičně směrem ke konfliktu na Ukrajině.

V loňském roce například kritizovala českou podporu Izraeli po nepokojích a útocích palestinských teroristů, přičemž argumentovala přístupem k Moskvě, a to i poté, co tehdejší vláda informovala například o ruském útoku zpravodajské služby GRU ve Vrběticích. „Proč Česká republika stojí za státem, který anektoval cizí území? Proč se na stejný krok Ruska na ukrajinském Krymu díváme rozdílně?“ tázala se tehdy novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…