Lidé utíkají. Hrozný strach. Turecko páchá masakr po boku s Islámským státem! Západ mlčí, naše ostuda. FOTO a zásadní informace o dění v Afrínu. A petice

18.03.2018 19:02

Spojenecké oddíly turecké armády vstoupily do města Afrín, podle tureckého prezidenta Svobodná syrská armáda (FSA) získala kontrolu nad celým centrem města. České novinářky Markéta Kutilová a Lenka Klicperová, které se specializují na Blízký východ, popisují, jak to ve městě vypadá. „Islámský stát nezemřel, stále žije! Jen se pod ochrannými křídly Turecka přesunul do kurdského Afrínu...,“ komentuje dění Klicperová.

Lidé utíkají. Hrozný strach. Turecko páchá masakr po boku s Islámským státem! Západ mlčí, naše ostuda. FOTO a zásadní informace o dění v Afrínu. A petice
Foto: Facebook Markéty Kutilové
Popisek: Uprchlíci utíkají ze syrského Afrínu

„Od dnešního rána Sýrie už oficiálně neexistuje! Erdogan před chvílí prohlásil, že Turecko a jeho žoldáci (zčásti bojovníci al-Káidy a ISIS) dobyli většinu syrské provincie Afrín včetně hlavního města. Dnes už všude zavlály rudé vlajky. Město je prázdné, vesnice vypálené a na útěku z Afrínu 150 000 lidí –Kurdů, křesťanů, Arabů, Jezídů... Nechali Turkům svoje pole, sady, domy, stáda a utíkají o život,“ komentuje na sociálních sítích dění v Afrínu novinářka Markéta Kutilová.

Anketa

Uráží vás nařčení ze strany Ruské federace, že plyn, který zabil agenta Skripala, pocházel z ČR?

10%
hlasovalo: 9420 lidí


Tureckem se podle ní šíří strach a lidé se bojí kritizovat postup Turecka v Sýrii. Turecká armáda a její žoldáci už obsadili téměř celou provincii Afrín a vyhnali odtud statisíce civilistů. „Strašně moc lidí bylo pozatýkáno, lidi se bojí jen vyslovit slovo Afrín, je to hrozný strach,“ řekl Kutilové jeden obyvatel tureckého města Hatay, které je kousek od syrských hranic. Kutilová dále uvádí, že podle jiných zdrojů bylo v souvislosti s Afrínem v Turecku pozatýkáno přibližně osm stovek lidí, kteří o tom psali na sociálních sítích, stovka politiků a skoro tři desítky novinářů. „Turecké agentury jako Anadolu (či katarská Al Jazeera – Katar je sunnitský spojenec Turecka v syrské válce) jedou jen vládní propagandu a oslavují Velkého Erdogana,“ komentuje dále Kutilová. „Islámský stát nezemřel, stále žije! Jen se pod ochrannými křídly Turecka přesunul do kurdského Afrínu...,“ přidává komentář její kolegyně, novinářka Lenka Klicperová.

„Turecko slaví, Osmanská říše se rozšiřuje, svět se dívá, nebo možná už ani nedívá,“ uvádí Kutilová a dodává, že exodus civilistů z Afrínu je děsivý, neboť  tito lidé nemají kam jít. Jediná cesta podle ní vede do Aleppa, které je pod kontrolou Asada. Podle ověření z několika zdrojů tam podle ní chtějí jeho vojáci 300–700 euro za osobu za vstup do Aleppa. Poukazuje také na fakt, že Turecko dlouhodobě podporuje džihádistické skupiny v Sýrii a po celou dobu války spolupracovalo s ISIS. „Je ostudou NATO, že takového člena si hýčká bez kritiky, a je ostudou EU, že Turecku posílá další a další miliardy na uprchlíky. Je ostudou Putina, že anexi Afrínu Erdoganovi posvětil výměnou za obchod se zbraněmi. Je ostudou českých politiků včetně prezidenta, že mlčí! Kurdské milice YPG/YPJ, proti kterým teď Turecko bojuje, svedly největší tíhu boje s ISIS v Sýrii. A teď je celý svět hodil přes palubu. Myslí si naivně, že boj s ISIS je u konce a Kurdy nepotřebuje? Jak zoufale naivní! Turecko je živnou půdou pro radikální džihád a uvidíme, co ještě Erdogan světu ukáže!“ uvádí Kutilová a že dodává, že jsou z celé věci s kolegyní zoufalé a vyzývají k podpisu jejich petice.

Novinářky prostřednictvím petice vyzývají čelní představitele České republiky, aby se coby reprezentanti NATO pokoušeli zastavit tureckou agresi. „Není nám to jedno a vyzýváme ještě jednou naše politické představitele, aby se proti turecké agresi vymezili. Jsme členem NATO i členem EU a obě tyto instituce zatím neukázaly nic jiného než zbabělé mlčení a přihlížení. Tváříme se, že 150 000 lidí na útěku ze svých domovů neexistuje?" zdůrazňuje Klicperová. 

Petice k podpisu  ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…